torsdag den 27. marts 2014

Gjerrild 21-23/3 2014

Med en god vejrudsigt og et sommerhus fem minutters cykeltur fra Østjyllands bedste træksted, så var weekendens program planlagt. Fredag aften bød på en kort tur til Nordstranden, hvor Store Præstekraver, Splitterner og flere syngende Gransangere alle var nye årsarter.

21/3 Dystrup Sø. Blå FX-B Grågås formentlig mærket i Norge.
Lørdag morgen var flottere end først meldt og allerede over sommerhuset summede luften af småfugle. Jeg placerede mig med Gjerrild Nordstrand, hvor de første timer især bød på Ringduer, Bogfinker og en del små korsnæb. Små highlights som Hedelærke 2, Bjergvipstjert 6, Huldue 7 og to Store Korsnæb hjalp mod den kolde blæst. Ved 10-tiden intensiveredes finke-trækket, men over en bred front, så det var svært at overskue. Havet blev kun dækket delvist, men en afvigende Ederfugl i en flok på 7 Ederfugle fik pulsen til at stige. Det var "desværre" bare den langtidsstationære hybrid Ederfugl*Kongeederfugl fundet tidligere på vinteren. Op ad formiddagen kom der lidt rovfugle, men det blev ved 130 Musvåger, 6 Røde Glente og en lokal Duehøg.

22/3 Røde Glenter over Gjerrild Nordstrand. Totalt sås seks fugle, heraf en gruppe på 4.
Søndag morgen var vejret næsten for godt og vinden var løjet af. Der kom ikke mange fugle på morgenobsen med 2 Hedelærker og 3 Bjergvipstjerter som det eneste spændende. Jeg besluttede mig derfor for at lokke familien med i skoven for at finde Rødtoppet Fuglekonge og Sortspætte. Området vest for Gjerrild By er godt for Sortspætte og indslag af gran bør betyde, at Rødtoppet Fuglekonge også kan findes der. Vi fandt hurtigt en Sortspætte, som dog desværre hurtigt forsvandt. Herefter kom meldingen om Nathejre ved Sostrup Slot og vi besluttede hurtigt at forlade skoven og køre de få kilometer til slottet. Stephan rykkede fra Lisbjerg, da han manglede hejren som DK'er, men vigtigst af alt som Aarhus-art. Hejren var ikke videre aktiv og flyttede sig ikke ud af stedet i den time vi var på stedet. Hejren var i øvrigt velbesøgt og de fleste birdere fra Aarhus så arten allerede søndag eftermiddag, selvfølgelig også Hr. Olsen.

23/3 Nathejre 2k ved Sostrup Slot. Den 30. danske fugl.
23/3 Nathejre 2k Sostrup Slot. Godt gemt væk.
23/3 Sostrup Slot. Vandhullet, hvori hejren var. Foto: SSL
23/3 Sostrup Slot.
Birdere ved hejren. Henning Lykke Larsen (HLL) og Cristian A. Jensen (CAJ) diskuterer i forgrunden, mens Per M. Madsen (PMM) ser til.
Foto: SSL
23/3 Sostrup Slot.
Flotte omgivelser til en sjælden hejre. THH, KMH og SKI vel ankommet fra Fredericia.
Rygterne gik på, at de nu i adskillige måneder bare havde ventet på en grund til at twitche Mandarinanden ved Rugård Gods.
Foto: SSL
RDN

Ingen kommentarer: