tirsdag den 11. marts 2008

Djurslandssats tur 1

Lørdag den 8. marts tog de to århusbirdere, SSL og undertegnede, sammen med MO til Gjerrild Nordstrand på morgenbs. Morgenen bød på pæn trækfugleaktivitet med en del trækkende Musvåger, duer og kragefugle, og da vejret samtidig var fint med sol og frisk søndenvind, var forårsstemningen i top. Desværre tiltog vinden i løbet af formiddagen og gjorde birding til en kold fornøjelse sidst på dagen. Af de mere sjove obs på morgenobsen kan nævnes syv Suler, 18 Rødlommer, en Pibesvane, ti Havlitter, to Vandrefalke, 26 Hulduer, tre Hedelærker, to Bjergvipper og en enkelt Hvid Vip.

SSL og MO. Førstnævnte multitasker i den velkendte ligge/lytte-position og plejer dermed sine mange fysiske skavanker samtidig med at intensivere sin effektivitet i noteringen af småfugletrækket.

Det var tydeligt at mærke, at vinterrusten lige skulle rystes af kikkerten, da dagen bød på flere lidt sjove indfaldsvinkler til fuglebestemmelsen. Kulminationen på dette var, da undertegnede meldte Mallemuk på en Vandrefalk, der lå og jagtede en Allike meget lavt ca. en kilometer ude over havet.

Adult Vandrefalk med Allike i fangerne. Blev opdaget lavt over havet i jagt på Allike, som den siden tabte, sloges om med måger, fik samlet op igen fra havet!!! og sluttelig plukkede i flugt på vej ind mod kysten. En superfed oplevelse - hele seancen tog ca. et kvarter, desværre bøjede fuglen af og tog en kurs øst om obsposten. Foto: RSN.

Det skal dertil siges, at jeg korreksede mig selv hurtigt og ydermere, at mit aktivitetsniveau har været under vanlig standard denne vinter, således var følgende almindelige arter nye landskampsarter for mig: Grågås, Krikand, Rødben, Engpiber, Jernspurv og Rørspurv.....

Efter morgenobsen prøvede vi bakken på Marshøjvej i Gjerrild By, men efter en halv time med blot tyve Musvåger og en hybridkrage opgav vi rovfugleobsen. Herefter birdede vi Bønnerup Havn, Sangstrup Klint, Fornæs og Grenå Havn uden det store resultat. Højdepunkterne resten af dagen var lidt Suler, en Bjergand, en Islandsk Ryle, en Sildemåge, fem Rider, fire Tejster og to Bjergvipper. Tornbladkrattene ved Fornæs syntes oplagte til Sortstrubet Bynk, men lokaliteten var totalt vindblæst og derfor fugletom.

Det bliver spændende at se, hvad N-Djurs kan give af overraskelser i løbet af foråret. På mine tre besøg på Djursland sidste forår så jeg hhv. Stor Skrigeørn, Hvid Stork og Hedehøg - så i år satser vi på Lille Skrigeørn, Sort Stork og Steppehøg.

RSN, 11/3-08.

Ingen kommentarer: