fredag den 21. marts 2008

Svar på gættefugle marts 08

Hermed svarene på gættefuglene fra marts. Der var fem billeder med med fem arter på, hvor hver art giver ét point. Billederne var åbenbart rigeligt svære, idet der generelt var få rigtige svar. I alt gættede otte personer, men ingen havde alle rigtige havde. Én havde fire rigtige, to havde tre rigtige, tre havde to rigtige og to havde ét rigtigt svar.

Efter tredje runde er stillingen blandt de, som har gættet alle tre runder, dermed som følger:
13 point: Andreas Bruun Kristensen.
11 point: Kent Olsen og Jan Speiermann.
10 point: (Sanne Busk+Stig Kjærgaaard Rasmussen).
9 point: Palle Jensen.
7 point: Morten Kofoed Hansen, Michael Højgård Hansen og Mathias Blicher Bjerregård.

Billede 1: Tre personer gættede, at den uskarpe fugl på billedet er en hun Blåhals. Ingen andre fugle har samme tegning med hvid strube omgivet af mørk malarstribe og bryst. Alternative gæt var Sortstrubet Drossel og Spansk Spurv. Billedet er taget i Sharm El Sheikh, Egypten, 3/1-08.

Foto: RSN.


Billede 2: Blot én gættede, at fuglen på billedet er en 1K Sildemåge. Derudover gættede samtlige andre på Middelhavsmåge på nær en enkelt, der gættede Kaspisk Måge. Sidstnævnte har mere udflydende tegninger på dækfjer, ryg og hoved. Middelhavsmåge og Sildemåge i juvenil dragt ligner generelt hinanden meget. Pågældende fugl er en Sildemåge, idet den har et kort næb næsten uden gonysvinkel. Desuden ses på det øverste af nedenstående billeder, at fuglens bryst er ret tegnet, hvor Middelhavs oftest udviser et lysere bryst i kontrast til plettede brystsider. Fuglen sås desuden i flugt, hvorved de inderste håndsvingfjer sås. Disse var brunsorte uden lysere vindue, som ses hos Middelhavsmåge. Et andet faktum, der taler mod Middelhavsmåge, er, at billedet er taget 3/10-05 i Blåvand. På dette tidspunkt vil Middelhavsmåge altid have fældet nogle rygfjer samt ofte også flere af de mellemste dækfjer. Sildemåge er derimod oftest i juvenildragt indtil oktober.

Fotos: RSN.


Billede 3: At fuglen på billedet er en Rødstrubet Piber gættede halvdelen af gætterskaren. Ellers var der gæt på Skovpiber, Bjergpiber og Vindrossel. Følgende karakterer afslører fuglen som en Rødstrubet Piber: Kraftige sortagtige striber (der fortsætter ned langs flanken) på hvid bagrund på undersiden, kraftig øjenbrynsstribe, kraftig sort halsplet, brede hvide kanter på de mellemste dækfjer dannende et tydeligt hvidt vingebånd og en ryg med brede sorte tegninger og hvid stribe over skulderen. Billedet er taget i Sharm El Sheikh, Egypten, 3/2-08. Nedenunder ses endnu et billede af samme fugl.

Foto: RSN.


Billede 4: Alle gættede, at fuglen på billedet er en Gråstrubet Lappedykker, hvilket kendetegn som langt næb med gullig basis på undernæbbet og diffust tegnet grålig kind afslører. Billledet er taget af RSN i Egå Engsø, 18/11-08.


Billede 5: Vaderen på billedet var åbenbart en hård nød at knække, idet blot én person gættede, at det drejer sig om en ganske Almindelig Ryle. Krumnæbbet Ryle, Bairdsryle, Svaleklire og Wilsons Svømmesneppe var alternative bud. Næbbets længde og krumning udelukker Bairdsryle, mens Wilsons kan udelukkes ud fra bl.a. krumt næb og brysttegning. Svaleklire kan udeukkes på næblængden og benfarven. Fuglen er en ret langnæbbet og langbenet ryle, hvilket leder tankerne hen ad Krumnæbbet. Denne har dog endnu længere næb, har lysere brysttegning og desuden kraftigere øjenbrynsstribe, hvorved vi står tilbage med Almindelig Ryle. Billedet er taget ved Nabq, Egypten, 7/2-08 i 25-30 graders varme. Netop i varmt vejr virker (vade)fugle ofte slankere end i mere køligt vejr. Fuglen var da også kortvarigt mistænkt for Krumnæbbet, men blev bl.a. set flyve og hørt kalde. Desværre har jeg ikke andre billeder af pågældende fugl.

Ingen kommentarer: