onsdag den 28. juli 2010

småhits ved Gerå

Dagen i går bød på en Kærløber og en 3K Kaspisk Måge ved Gerå, som er den bedste lokalitet til vadere i det østvendsysselske vadehav. Begge blev videodokumenteret. Den Kaspiske måge sås også 22/7, hvor jeg troede det var en 2K. I går kunne dragten til gengæld nærstuderes og bl.a. kunne ses, at næbbet var mørkere, end jeg opfattede det 22/7, samt at fuglen havde et lille hvidt vidue på p10. Jeg tror, at der er en stor sandsynlighed for, at fuglen er identisk med den Kaspiske Måge, som jeg så nær Hjallerup 27/5-10.


Kaspisk Måge 3K, Gerå, NJ, 27/7-2010.


Kærløber sammen med bl.a. Alm. Ryler og Sandløbere, Gerå, NJ, 27/7-2010.

Tekst og video, RSN, 28/7-2010.

lørdag den 24. juli 2010

Blåhals på vej eller bare på afveje?

Dagen har budt på to gode obs fra Århus: Sydlig Blåhals ved Brabrand Sø og Odinshøns ved Egå Engsø. Vi har modaget fotodokumentation af begge.

Århusbirderne har d.d. modtaget følgende fra Morten Jenrich Hansen:


Hej

Århusbirderne plejer at være interesseret i sjældnere obs i lokalområdet, så I får lige dagens nyhed fra Brabrand sø.

Efter morgenens regn håbede jeg på lavtflyvende svaler over rørskoven og skyndte mig at åbne et 12m i den inderste del af rørskoven ved Stavtrup Vandværk.
Et net jeg har stående udenfor den standardiserede CES fangst i området.
Svalerne fløj nu højt, men noget overraskede kunne jeg kl.8.50 pille denne adulte hun Blåhals ud af nettet. Det er ny mærkningsart for mig i området.

Svensson noterer i ringmærkningsguiden, at hunner ikke kan race-bestemmes. Han angiver dog, at den sydlige race er lidt mindre end den nordlige.Vingemål for hunner af sydlig race angives til 69-73mm, mens nordlig har 70-79mm. Morgenens fugl havde vingemål på 71mm og desuden en rugeplet i stadie 4. Det vil sige, at den har afsluttet rugning for nylig.
Med datoen og ovenstående i mente, vil jeg mene, at det er en Sydlig Blåhals.
Lidt spændende med en potentiel ynglefugl i området.
Vi har dog ikke hørt noget til syngende Blåhals tidligere i år, men det er nok værd, at holde øje med Blåhalse i området ved Stavtrup fugletårn.

I øvrigt blev det kun til 3 andre fugle på 3 timer denne formiddag - Rørsanger, Kærsanger og Gransanger.

God weekend, Morten

Sydlig Blåhals (Luscinia svecica cyanecula), 2K+ hun ringmærket, Stavtrup, Brabrand Sø, 24/7-2010. Fotos: MJH.

Asger Lykkegaard (ALM) fandt i dag to Odinshøns i V-enden af Egå Engsø. Den ene var adult, og blev af ALM vurderet til en han. Den anden fugl var en meget tidlig 1K - en af de tidligste 1K´er i Danmark faktisk ifølge DOFbasen.

Odinshøne ad. han og 1K, Egå Engsø, 24/7-10- Foto: ALM.

RSN, 24/7-2010.

lørdag den 17. juli 2010

Wader-tid

Årets efter min mening bedste og rareste fugletid er i gang lige nu - det vrimler med vadere. Tag ud og find et hit og nyd alle vadefuglene i deres sublime dragter.

Torsdag aften gav en Kærløber, 12 Krumnæbbede og en Dværgryle ved Gerå. Jeg har overtaget en halvsmadret mobil fra min far med et 8 MP kamera indbygget. Resultaterne er ganske fine, synes jeg. Således er Kærløberen fotograferet/videofilmet på ca. 150-200 m´s afstand.







I morges (16/7) gav jeg Ulvedybet en times tid. Idet Perlen og fjorden ud for denne var spækket med vadere nåede jeg kun denne lokalitet inden arbejdet kaldte. På trods af rå mængder af fugle, såsom 250 Alm Ryler, 46 Krumnæbbede, én Dværg- og en Temmryle, 280 Rødben og meget andet kunne intet virkelig sjovt opspores. Men det skal jeg nok få lavet om på i næste uge.

Tekst, foto og videoer, RSN, 17/7-2010

onsdag den 14. juli 2010

Svar - gættefugle juni

Lidt forsinket kommer her svarene på junis gættefugle her på Århusbirder. Otte friske birdere deltog med lidt blandet held i spasen.

KO vandt quizzen, idet han svarede rigtigt på alle fem billeder. Men de andre deltagere blev nu også en smule forfordelt, idet KO stod ved siden af undertegede, da jeg tog hele tre af de fem gættefotos. Men alligevel stor cadeau til KO for sejren. MKH og KrHa havde begge fire korrekte svar og delte dermed andenpladsen.
Derudover deltog ABK, ALM, APr, HHN og RoC, som alle havde mellem nul og tre rigtige svar. Tak til alle for deltagelse :-)

Gættefugl 1: Fuglen på billedet er en han Sortstrubet Sanger fotograferet ved Ashdod, Israel, 7/3-2010. Alternative gæt var Hvidskægget Sanger og Rosasanger. Fuglen har kontrasterende lyse kanter på både tertialer og store dækfjer, hvilket er karakteristisk for Sortstrubet Sanger. Desuden virker fuglen ret stormavet, hvilket yderligere borger for Sortstrubet, som er lidt større end fx. Sorthovedet, Cypern, Hvidskægget og Rosasanger.


Gættefugl 2: Tre af otte deltagere gættede, at fuglen på billedet er en juvenil Arabisk Larmdrossel fotograferet ved Wadi Mischmar, Ein Gedi, Israel, 8/3-2010. Alternative gæt var et på Gærdesmutte og fire på Græshoppesanger.



Gættefugl 3: Skes ud af otte gættede, at den bortflyvende småfugl på billedet er en Lys Stenspurv. De alternative gæt var Klippesvale og Østlig Kalanderlærke. En brunlig småfugl med hvide halespidser og en hale der gradvist bliver mørkere ud ad til afgrænser feltet af mulige kandidater ret kraftigt. Hedelærke, Østlig Kalanderlærke, Stenspurv og Lys Stenspurv har alle en lignende haletegning, men af disse udviser kun Lys Stenspurv kombinationen af utegnet ryg og lyse kanter på tertiæerer, armsvingfjer og store dækkere. Billedet er taget 8/3-2010 ved Masada, Israel. Her sås to fugle i vejkanten - disse ses på nedenstående billede.



Gættefugl 4: Alle kunne, at fuglen på billedet var en braksvale. Fuglen har lang hale, tydelig hvid vingebagkant, og man kan måske lige ane en rødbrun armhule. Dette udelukker alle andre arter end Rødvinget Braksvale, som er det korrekte svar. Eneste alternative gæt var på Orientalsk Braksvale. Billedet er taget i Camargue, Frankrig, juli 2009.


Gættefugl 5: Tre ud af otte gættede fuglens korrekte identitet, som er Klippeværling. Alternative gær var Alpejernspurv, Hortulan og Rustværling. Kombinationen af fuglens gulligbrune bug/flanker og den lyst grålige hoved/strube/bryst ses kun hos denne art. Både Hortulan og Rustværling udviser mørkere hoved. Dertil er fuglens habitat også en ledetråd, selvom begge de andre værling-arter også kunne sidde lignende steder en gang i mellem. Billedet er taget ved Cap de Creus, Catalonien, Spanien, juli 2009.


Tekst og fotos, RSN, 16/7-2010.

tirsdag den 6. juli 2010

Hits Galore...

Agurketiden har slået fejl, og giftige hits vælter ind over landets grænser... 5/7-10 blev en Hvidstrubet Spurv fundet via "Fugle og Natur" i Skørping, og sidst jeg stod så klemt i en have, var ved RDNs sommerfest. Udover det, kan der ikke trækkes mange ligheder. ;-) Burfuglemafiaen har flere steder dyppet pennen i galdeblæren, men som altid ved de sjældent, hvad de snakker om...

Hvidstrubet Spurv i Mølleparken, Skørping. Fuglen viste ingen tegn på fangenskab. Der er desuden rigtig mange fund fra Storbritannien i år!

30/6-10 blev en Hvidkronet Stenpikker fundet i et lukket område ved Saltbækvig. Der blev arrangeret en tur ind i området d. 1/7-10 kl. 15.00. Hvis man skulle bruge et ord om tidsrummet 14.30 til 15.30, må det blive kaos. Ideen med de syv/otte biler var ikke gennemtænkt. Heldigvis gik alt godt, og alle fik en god oplevelse.

Hvidkronet Stenpikker. Fuglen var meget stedfast, og alle fik en god oplevelse.

8-9/5-10 besøgte vi Lille Vildmose samt Hirtshals og bogførte Brille- og Blåvinget And.

Brilleand ved Hirtshals.

Blåvinget And ved Lille Vildmose.

Det er helt bevidst, at jeg ikke nævner flere hits, for vi så dem ikke!