lørdag den 28. august 2010

Sydvest Iberiske Pelagics part 1

Jeg har i løbet af 2010 prøvet tre ”Pelagics” i den sydvestlige del af den Iberiske Halvø. Hidtil har turene kun haft havpattedyr som formål, men mulighederne for gode fugle er absolut til stede. Alle tre steder kan nås med billige fly. Ryanair flyver både Faro (Algarve, Portugal) og Malaga (Spanien).

Fuzeta, Portugal.

Ca. 10-15 km øst for Faro ligger et mindre fiskerleje, hvorfra der tilbydes pelagics udelukkende efter fugle. Hovedattraktionen er Wilson’s Stormsvale, som er ret sikker i juli og august. Fuglene fouragerer forholdsvist tæt på kysten, hvorfor der ikke er mange minutters sejlads til fuglene. Der har endnu ikke været mange ture ud af Fuzeta, men havet skulle være særdeles rigt med føde netop her, så fremtiden vil måske afsløre flere muligheder for gode havfugle.
På min tur sås mange havfugle sammenlignet med få dage tidligere ved Sagres. Kuhls Skråpe (60), Balearskråpe (15), Sodfarvet Skråpe (1-2), Almindelig Skåpe, Lille Stormsvale (2), Wilsons Stormsvale (15-20) og Audouins måge (8). På turen var der medbragt chum, hvilket i nogen grad hjalp på antallet af fugle. Sejlture i september har givet op til 19 Storskråper på en tur.

Af pattedyr er der hidtil set Almindelig Delfin og Øresvin.

Links; http://algarvebirds.blogspot.com/
13/8 Kuhls Skråpe, Fuzeta Pelagic.

13/8 Balearskråpe, Fuzeta Pelagic.

13/8 Almindelig Skråpe, Fuzeta Pelagic. Dagens sjældneste fugl.

13/8 Wilsons Stormsvale, Fuzeta Pelagic.

13/8 Wilsons Stormsvale, Fuzeta Pelagic.

RDN

Barroca de Alva, Portugal

Avoch, Skotland 28/8.

Årets ferie med kæresten gik til Portugal. Ikke ligefrem et land, der får de ornitologiske lamper til at blinke helt vildt. Efter lidt research kom jeg frem til Kaffersejler, Rüppels Grib, Wilsons Stormsvale og så lidt C-arter. Kaffersejler og Rüppels Grib var desværre ikke lige indenfor rækkevidde fra den planlagte rute, så jeg besluttede mig for at prøve de andre. Jeg fik hjælp af Kent, der måneden forinden havde krydset c-arter i Lissabon og omegn. Crested Mynah kan ses fåtalligt i og omkring Lissabon (især ved Forte de São Julião da Barra mellem Oeiras og Carcavelos, fuglene ses dog primæt om morgenen - jeg var der om eftermiddagen og så intet)

Omkring 15 kilometers kørsel øst for Lissabon ligger Barroca de Alva. Et landbrugsområde med kanaler og vådområder. I dette område kan der ses Helena Astrild, Sorthovedet Væver og Napoleonsvæver. Alle tre arter ses i rørskovsområder langs kanalerne. Giv det halvanden time og du har krydset alle tre arter.



14/8 Helena Astrild (11 fugle set), Barroca de Alva.

14/8 Napoleonsvæver (18 fugle set), Barroca de Alva. Virkelig en fed fugl. Flyver rundt på samme måde som vore hjemlig isfugl. Den er bare gul og sort.

14/8 Sorthovedet Væver (35 fugle set), Barroca de Alva.

14/8 Sorthovedet Væver (35 fugle set), Barroca de Alva.

Af andre fugle sås Europæisk Flamingo (80), Sort Ibis (30), Stor Kobbersneppe (25) og Dværgtrappe. Jeg brugte dog primært tid på de yderst attraktive C-arter....

RDN

fredag den 27. august 2010

Øresvin i Moray Firth

Avoch, Skotland 27/8

Moray Firth i det nordlige Skotland har en fast bestand på omkring 190 Øresvin. Grundet feltarbejde i området har jeg fornøjelsen af daglige observationer af dyrene. Nedenstående billedserie er skudt ved Chanonry Point. Lokaliteten er ofte god for ekstremt gode observationer af øresvin. Dyrene på nedenstående billeder fouragerede således 25-50 meter fra stranden. De blev opdaget fra stuevinduet ivrigt springende, desværre nåede vi for sent frem til at se dette.
Et andet godt sted at se øresvin er Sutors of Cromarty, herfra ses også flere dyr ved næsten hvert eneste besøg.
Selve feltarbejde omhandler småhvaler i Moray Firth og består af tællinger foretaget fra fly. Indtil videre har vi set seks arter hvaler Marsvin, Øresvin, Vågehval, Almindelig Delfin, Risso's Delfin og Hvidnæse. Herudover er der set Brugder og en enkelt klumpfisk (desværre så jeg ikke denne).


27/8 Chanonry Point.

27/8 Chanonry Point.

27/8 Chanonry Point.

27/8 Chanonry Point. Læg mærke til kalven yderst til højre.

RDN

Silkehejre 27/8 Norsminde

Silkehejren fra den 17. august blev genfundet i går. Den blev dog først meldt ud på Dofbasen om aftenen, så ingen havde muligheden for at se fuglen! Jeg var i Norge d. 17, så jeg kørte ved solopgang her til morgen. Ja det er et spørgsmål om liv og død!!! Fuglen var heldigvis stadig på lokaliteten og kunne nydes i det helt vindstille vejr.

Ja det er en Silkehejre ;-)


SSL

fredag den 6. august 2010

Nordhavnen (update) 5/8-2010

Vandene skal holdes i kog, så mon ikke dette indlæg kan få et par fotografer udenfor, så lokaliteten kan blive tjekket dagligt!?!

Den seneste 14 dage har følgende vadefugle gæstet lokaliteten: Hvidklire, Mudderklire, Stor Præstekrave, Strandskade, Tinksmed, Svaleklire, Rødben, Almindelig Ryle, Temmincksryle, Krumnæbbet Ryle, Sandløber og Islandsk Ryle.

Med lidt held er der gode fotomuligheder på lokaliteten ;)

Tinksmed...

Denne fugl var ringmærket med to hvide farveringe på højre og venstre tibia og en metalring på højre tarsus. Jeg har endnu ikke fundet projektet denne fugl stammer fra. Skriv endelig hvis du kender projektet!

onsdag den 4. august 2010

Århus Nordhavn (ny lokalitet til vadefugle)

Ombygningen af Nordhavnen har i dette efterår skabt en ny lokalitet til vadefugle. Stedet er rimelig uforstyrret og har bestemt potentiale.

1K Temmincksryle. De første i år (Dofbasen).

1K Temmincksryle. Meget lysebrunt individ.

Bemærk farvevariationen af 1K fugle.

Adult Temmincksryle.

Adult Krumnæbbet Ryle

Mudderklire

Ynglende Stor Præstekrave med seks ben!

Tekst og billeder, SSL, 4/8-2010