søndag den 19. maj 2013

Løgfrø i Nordjylland

I starten af maj fik jeg endelig muligheden for at høre Løgfrø kvække. Arten er formentlig en del overset pga. den svage lyd de udsender. "Når den kvækker, lyder det som 2–3 hurtige smæld med tungen. Men lyden er meget svag, fordi den ikke har nogen kvækkepose til at forstærke den med. Lyden kan kun høres op til 10 meter væk." Derfor var det heller ikke overraskende, at en målrettet indsats fra Kommunen og konsulenter resulterede i flere nye lokaliteter nær Aalborg. Det var desuden i den forbindelse, at jeg fik muligheden for at lytte med. Optagelsen er fra et nyt vandhul nær Langholt, hvor bestanden vurderes til at være 100+ individer.

 

"I Danmark findes løgfrøen i størstedelen af landet (med undtagelse af Samsø og Fyn), men kun i små bestande. Det er nok den art af padder, der er gået mest tilbage. I Himmerland er den gået stærkt tilbage, og på Sjælland og Lolland findes nu kun små bestande. Arten kendes ikke med sikkerhed fra Bornholm, og den er formentlig uddød fra Mors, Møn og Falster. De største bestande findes nu i den vestlige del af Sønderjylland, på Djursland og omkring Viborg og derudover er den især at finde i Nordøstsjælland, men i perioden 1945-1990 menes arten at være forsvundet fra mere end 90% af dens levesteder.

Kilde: Naturstyrelsen.dk

1 kommentar:

Rune Sø Neergaard sagde ...

Det var så lidt ;-)

Omkring sek. 22 og lidt frem høres endvidere en enkelt spidssnudet frø.

Hør desuden denne optagelse fra Biersted af blot en enkelt løgfrø, hvor det måske er lettere at danne sig et indtryk af stemmen: http://www.youtube.com/watch?v=TSXYgHq25Yw

Bh Rune