torsdag den 29. januar 2009

Sinai birding - dag 2 - mandag 12/1-09

Dagen startede med et besøg fra 6.30-7.15 til SES Old Sewage Farm, hvor targetarten var Namaquadue, som var rapporteret med 2-3 par på lokaliteten i maj måned. Stedet vrimlede med Tyrkerduer samt en del Palme- og Tamduer, men den bette fætter lod sig hverken se eller høre. Af andre fugle sås en 2K Steppevåge, turens eneste to Toplærker, to Bjergvipper, to Landsvaler, lidt Blåhalse, Sortstrubede Bynk, Sorthovede Sangere, Grans og Gråkrager, dvs. intet virkelig sjovt.

Efter morgenmad kørte vi med vores chauffør Jorge/George/Jaws? (sidstnævnte navn, syntes vi egentlig var mest passende) til Ras Mohammed National Park, som ligger 10 km syd for SES og udgør den sydligste spids af Sinai.

Ras Mohammed m.m. Man skal lige være opmærksom på, at kortet er drejet mod vest i forhold til den normale nord-syd orientering.

Ved main entrance kl. 08.15 betalte vi 110 £E (ca. 100 kr) i entré for fire personer. De næste par km traskede vi rundt i ørkenen langs vejen, men så i løbet af den første km næsten intet men som så ofte før, når man kun ser lidt, er det som regel noget godt. Således fandt SSL til sidst en fed, meget tillidsfuld Lille Ørkenlærke. Desuden hørte vi en par flokke og så en enkelt flok af Kronede Sandhøns flyve forbi, sandsynligvis på vej til drikkeplads. Endelig fandt vi en flok sandhøns på jorden og desuden en han Hættepik. Vi dippede således Hærfuglelærke, som også skulle kunne ses i dette område - øv!

Lille Ørkenlærke, Ras Mohammed, 12/1-09. Efter at have haft en overflyvende fugl dagen før, som først blev sikkert bestemt i retrospekt efter at have hørt denne fugl, var det super fedt med denne tillidsfulde bette fugl. Foto: SSL.


Kronede Sandhøns, Ras Mohammed, 12/1-09. 2K han længst til venstre?, 3 hanner og 1 hun. Foto: SSL.

SSL fotograferer sandhøns.

SSL i færd med at luske en sylvia, som RSN+MoN allerede havde set og bestemt til en han Sorthovedet Sanger, der hverken kunne laves til Rødehavs- eller Cypernsanger....

Efter ørkenvandringen kørte vi videre til tidevandsfladen på vestsiden af halvøen. Første stop var meget succefuldt, idet vi hurtigt lokaliserede flere Store Sorthovede, Rødehavs-, Tyndnæbbede og Kaspiske Måger (ssp. barabensis?) samt Rovterner, to Bengalske og en 2K Bergius Terne.

SSL og MoN efter de lige har krydset tre hhv. fire nye mågearter.

Skarv, 2 Store Sorthovede Måger, 3 barabensis? og 3 Rødehavsmåger. Foto: SSL.

Rødehavsmåge, Stor Sorthovedet Måge og barabensis? i flugt. Vi hører gerne kommentarer vedrørende bestemmelsen af Sølvmåge-typerne. Østlig cachinnans og barabensis er meget svære at skelne. Vi mente selv at kunne udelukke Armensk Måge på baggrund af relativt langt næb, benfarve og kaspisk-positur. Flere billeder kan ses her. Foto: SSL.

Rødehavsmåger. Foto: SSL.

Vi trak i bare tæer og vadede ud på vaden for at komme tættere på fuglene, men pludselig dukkede politi med automatgeværer og fem mand stærk op for at se vores billet. Vi gemte kameraerne væk, viste vores billetter og sagde "tteur", hvilket betyder fugle på arabisk. Det stillede dem tilfreds, og efter at have smidt noget skrald ud af bilen, forduftede de igen - de kedede sig sandsynligvis bare og skulle se om de kunne få nogle penge ud af os på en eller anden måde. Dermed den første af dagens mange anstrengende oplevelser med egyptere.... I løbet af de næste par timer noterede vi diverse vadere (bl.a. Ørkenpræst), Fiskeørne, en enkelt Revhejre og en fin han Ørkenpik.

SSL fotograferer Ørkenpræst i mangrovekanalen.

Ørkenpræstekrave. Et relativt kortnæbbet individ eller måske Mongolsk? Vi synes dog næbbet er for langt til Mongolsk, men hører gerne fra andre. Foto: SSL.

SSL prøver febrilskt at åbne en pakke Hit-kiks. I varmen og med irriterende elementer såsom politi, kan selv de mindste opgaver synes uoverskuelige. MoN stadig intakte skop ses til højre.

Nær spidsen ved Main Beach forsøgte RSN og MoN at snorkle, men grundet vind og lavvande var det en ret besværlig sag. Imens havobsede SSL, dog ikke uden problemer. Først blev han nærmest beordret af turistpolitiet til at bestige et udsigtspunkt, selvom der sad en fin fotogen Ørkenpik den modsatte vej. Dernæst blev han stoppet efter 100 meter af endnu en retarderet turistpolitimand, som straks gik i "big problem mode", idet han troede skopet var et kamera. Efter flere engelske enstavelsesord og en demonstration af skopet fik han dog lov til at fortsætte. Det var en tydeligt skuffet politimand, som ingen penge fik ud af sine anstrengelser. SSL så desuden intet fra toppen og stillede sig med det samme yderst tvivlende overfor samtlige observationer af Brun Sule fra Egypten.
Tilbage ved bilen stod både Jaws og førstomtalte turistpoltitimand og kiggede på damer med vores håndkikkerter og tog også skopet i brug, da SSL kom tilbage.

Herefter kørte vi mod SES igen, men gjorde dog et holdt lidt udenfor main entrance ved en slette med akacier, hvor Anders Wiig Nielsen så Sortstjert i 2005. Her gik vi ind og spottede hurtigt en flok Kronede Sandhøns, 1 han Hættepik, 1 Klippepik, 1 Sortstrubet Bynk han samt ikke mindst turens første Hvidkronede Stenpikker.

Hvidkronet Stenpikker 3K+, Ras Mohammed, 12/1-09. Foto: SSL.

Da vi skulle nyde den Hvidkronede, erfarede vi, at MoN´s skop var ødelagt, idet focus var røget sig en tur. Således var maxafstanden, som det kunne stille skarpt på, blot 20 meter. Sidste mand på skopet var den røvirriterende og lettere retarderede turistpolitimand ved Main Beach, som i forsøget på at kigge på turistpatter, må have brugt vold på finindstillingen og kørt den ud af gevind....
Som om det ikke var nok, dyttede Jaws pludselig i vilden sky fra taxien, som holdt oppe ved vejen, idet han pludselig havde fået selskab af en politibil. Igen pakkede vi kameraerne ned for at undgå unødigt bøvl. Da vi nåede frem, konstaterede Jaws: "Big problem, big problem". En meget arrogant politimand spurgte, om vi var elektrikere, idet vi var i nærheden af nogle højspændingsmaster, og om vores skop var et kamera. De mistænkte os åbenbart for at være terrorister, som ville beskadige elforsyningen til SES. Såfremt vi havde været det, var vi alle enige om, at vi nok ikke ville gøre det ved højlys dag og med en taxa ventende på os..... Nå, men vi forklarede ham, at det blot var en kikkert, og at vi kiggede efter fugle. "I see no birds" kunne han tørt konstatere, da han kiggede ud i ørkenen med det blotte øje. Vi insisterede kraftigt på, at fuglene altså var små og ikke sådan lige at se, hvilket han ikke købte uden videre. Dernæst viste vi ham en Hvidkronet Stenpik i FIF og sagde, at det var dén, vi kiggede efter, hvilket forbedrede situationen en anelse.
Vi slap for et besøg på politistationen, men var dog så priviligerede at få politi-eskorte hen til bygrænsen. Jaws var rasende, idet han hævdede, at han nu skulle betale penge til politiet, som han omtalte "Sharm el Sheikh Police - small mafia - faggy, faggy". Vi var ikke decideret uenige med ham....

Fuglemæssigt gav Ras Mohammed følgende tal: 30 Skarv, en hvid Revhejre, en Fiskehejre, 200 Hvide Storke TF, 3 Fiskeørne, 1 Strandskade, 10 Hvidbryst Præst, 15 Ørkenpræst, 8 Strandhjejler, 8 Alm. Ryler, 10 Storspover, 2 Småspover, 5 Hvidklirer, 6 Store Sorthovede, 28 Tyndnæbbede og 10 Rødehavsmåger, 5 barabensis?, 12 Rovterner, 2 Bengalske Terner, 1 2K Bergius Terne, 15 ubstemte mindre terner mange kilometer ude, 40+ Kronede Sandhøns, 4 Klippeduer, 1 Lille Ørkenlærke, 2 Blege Klippesvaler, 2 Hvide Vipper, 1 Sortstrubet Bynk, 2 Hætte-, 1 Ørken-, 2 Klippe- og 1 Hvidkronet Stenpik, 2 Sorthovede Sangere og tre Ørkenravne.

Tilbage på hotellet slappede vi lidt af, men ovenpå dagens trælse oplevelser, mente RSN, at der var brug for en "plusoplevelse" i form af Lichtensteins Sandhøne ved Naama Bay Sewage Treats. Vi fik hyret en hoteltaxi til at køre os frem og tilbage for 75 £E - en fair pris. På vej derop krævede han så lige pludselig 75 £E hver vej, hvilket var alt for dyrt, men tilsyneladende fik vi prisen pruttet ned på 100 £E t/r. Han modtog en 100-las og lovede at komme tilbage og hente os 18.30 i ingenmandsland. Efter lidt tid så vi ved 17.40-tiden endelig 4 Lictensteins, der kom ind for at drikke, og i skop fik vi set dem rimeligt på trods af det fremskredne møde - så det var fedt, det lykkedes. Desuden hørte vi en Dværgryle, som også var ny tur-art.
Som aftalt hentede chaufføren os 18.30, men kunne fortælle os, at hans supervisor ikke accepterede 100
£E. Så med 160 km/t og via en kæmpe omvej kom vi tilbage til hotellet 19.00 og måtte punge ud med 50 £E ekstra, så vi totalt havde givet 150 £E. Det var dog ikke nok for den nævenyttige chauffør, der nu påstod, at han på vej derop blot havde fået 50 £E i stedet for de 100 £E, som vi havde givet ham. Han stod simpelthen og løj os direkte op i hovedet. Efter ti minutters parlamenteren med ham, fem andre taxichuffører og deres supervisor endte vi med at betale 100 £E ekstra, hvilket betød, at vi havde sluppet 200 £E for en tur, som vi var blevet lovet til 75 £E.
Det skal nævnes, at MoN ikke opfattede, at det begge veje var samme chauffør, som bare havde iført sig briller under hjemturen. Af samme grund var "The Julekalender" en meget forvirrende oplevelse for MoN.


Efter aftensmad på hotellet gik vi hurtigt i seng, trætte ovenpå dagens mange anstrengende situationer med egyptiske krejlere og idioter. Den største idiot var dog en turist med begyndende skaldethed, der insisterede på at lave 60 armbøjninger hver aften, inden han gik i seng, mente både MoN og RSN.

Havlit

De sidste tre dage har en Havlit fourageret ud for Gallohaven. Arten er fåtallig på lokaliteten, hvorfor flere lokale birdere endnu ikke har den som Galloart - dette kunne måske være deres chance.


RDN, 29/1-2009.

tirsdag den 27. januar 2009

Birding med berømtheder

SSL og RSN besluttede sig for at lave hits og kigge ved Egå Marina og Studstrupværket. Ved Egå Marina sås hurtigt den faste Bjergpiber og senere desuden en Skærpiber. Ydermere en del Ederfugle og Toppede Lap, 30 Sortænder, 12 Gråstrubede Lap (11 S + 1 N), lidt Hvinænder, et par både Toppede og Store Skal samt en enlig Rødben ditto Alm. Ryle.

Bjergpiber, Egå Marina, 27/1-09. Fuglen har været pp. i over en måned og er speciel ved, at den næsten ingen flankestriber har. Foto: RSN.

Skærpiber til sammenligning, Egå Marina, 27/1-09. Foto: RSN.

Mens vi tjekkede for Kongeeder, Stellers og Nordlap alarmerede RDN os pludseligt telefonisk, idet han havde fundet en Havlit i Gallohaven, hvilket fik os til at kvitte Sudstrup og i stedet forsøge at twitche Havlitten. Da vi ankom, var RDN for længst gået hjem og mumlede i telefonen noget med en havkajak, der havde skræmt fuglen. Hvis ikke det var, fordi vi stoler så meget på manden, mindede scenariet ellers kraftigt om det, som man kan opleve, skulle man begå den fejl at forsøge at twitche flere berygtede stringeres fugle. Vi så selvfølgelig aldrig fuglen.

Vi observerede dog alligevel noget usædvanligt, men havde nær stringet på det skammeligste. På en bænk lige ved siden af obsen sad ingen ringere end den århusianske musiker T. Helmig i en pelsfrakke, hvilket forårsagede, at vi ved første øjekast vurderede ham til et hunkønsvæsen 65K+.... Han forlod dog snarligt obsen, men undgik ikke at blive digiscopet under sin retræte.

Lokale Thomas under hundeluft. Århusbirderne misundede ham hans varme (og samtidig trendy) beklædning i det råkolde januarvejr og overvejer at anskaffe et lignende outfit til Roshage i oktober.

mandag den 26. januar 2009

Svar på nytårsgættequiz

Alle deltagere gættede alle fuglene rigtigt - virkelig imponerende! Andreas Bruun Kristensen var dog eneste, der havde overskud og mandsmod nok til at stille op i quizzen, så deltagerantallet er rent faktisk knap så imponerende..... Rygterne går, at en vis unavngiven birder i det østjyske ikke længere tør stille op i slige quizzer.

Gættebillede 1: Markpiber, Wadi Dara, Ras Shukier, Egypten, 15/9-08.

Gættebillede 2: Nattergal, Glatved Kalkbrud, ult. maj 08.

Gættebillede 3: Damklire til venstre og Brushane til højre, Ras Shukier, Egypten, sept. 08.

Jeg gider ikke forklare, når der ikke er nogen, der gætter, men folk er nok også ligeglade.

Tillykke til ABK.

RSN, 26/1-09.

fredag den 23. januar 2009

Sinai birding - dag 1 - søndag 11/1-09

To tredjedele af Århusbirderne, SSL og RSN, samt RSN´s far Mogens (MoN) besøgte den sydlige del af Sinai 11-18/1-09.

Kort over SES-området. Kan rekvireres til en pris af ca. 35 kr i SES. Er vigtigt at have, da taxi-chaufførerne ofte kører omveje enten med vilje eller pga. manglende kendskab til de mere yderligtliggende områder i SES.

Vi ankom til Sharm el Sheikh (SES) International Airport kl. 01.00. Efter en indledende pris på 300 kr for køreturen til hotellet (ca. 20-25 km) fik vi forhandlet prisen ned på 80 kr, men Mogens kunne med sine mangeårige krejler-erfaringer gjort på Hjallerup Marked ikke dy sig for at handle. Så han fik prisen pruttet op på 100 kr - flot!

Vores hotel (Falcon Inn Viva) var beliggende i den nordlige del af SES på Motels Street og var fint til formålet. Dog trak hoteltaxapersonalet og aftensmaden ned i helhedsindtrykket. Et treværelses rum inkl. morgenmad kostede ca. 400 kr/nat. Hele ugen var vejret fint i SES med ca. 25 grader Celsius, mens vinden visse dage sneg sig op på over 10 m/s.

Vi stod op kl. 06.30 efter blot få timers søvn og gik en tur i nabolaget og fik noteret arter såsom Kohejre, Palmedue, 1 Rød-, 2 Stor og 2 Markpibere (gokart-banen), et par vestlige Sortstrubede Bynk, lidt Sorthovede Sangere og en Blåhals.

Markpibere med indsat Storpiber (står dog til prøveløsladelse snart), Gokart-banen, SES, morgenen 11/1-09. Foto: SSL.


Gokart-banen, der er god til større pibere. Sidste år således op til 5 Storpibere og i år op til 3 Stor- og 2 Markpibere. Fuglene forsvinder dog efter morgenen, når gokartræset går i gang.

Igennem hele opholdet i SES var Kohejre, Tårnfalk, Klippedue, Tyrkerdue, Palmedue, Hvid Vip, Grans og Gråspurv faste indslag i fuglelivet.

Foto: SSL.

Ved 8-tiden indtog vi morgenbuffet på hotellet akkompagneret af en meget fotogen nordlig han Blåhals.

Foto: SSL.

Herefter tog vi en taxi til Naama Bay Sewage Treats, som ligger ca. 10 km N for selve SES by og ankom ca. kl 09.00.

Ved Sewage gik det hedt for sig og i løbet af de næste seks timer bogførte vi bl.a. 1 2K Hvid Pelikan, 800 Hvide Storke, 1 Sort Stork, 2 2K Munkegribbe, 6 (3 2K, 1 3K , 1 4K og 1 5K+) Kejserørne, 2 (2K+3K) Store Skrigeørne, 2 adulte Høgeørne, en adult Berberfalk, 6 Sporeviber, 8 Kronede Sandhøns, mange Blege Klippesvaler, 40 Bjerg-, 12 Rødstrubede-, 10 Eng- og 3 Hedepibere ssp. japonicus, 2 Gule Vipstjerter, 3 Blåhalse, 2 Ørken-, 1 han Hætte- og 1 Klippestenpikker samt 6 Ørkenravne.

Hvid Pelikan 2K, Naama Bay Sewage Treats, 11/1-09. Nok samme fugl som sås på lokaliteten i december af andre. Foto: SSL.

Munkegrib 2K, Naama Bay Sewage Treats, 11/1-09. Ny art for alle turdeltagerne. Foto: SSL.

Dogmedigiscopingfoto af adult Berberfalk, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Sås flyve over området for siden at sætte sig på nøjagtig samme klippe, hvorpå jeg så en fugl sætte sig sidste år! Foto: RSN.


Hedepiber ssp. japonicus, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Én af de to fugle i vinterdragt. Denne fugl har ikke så udtalte vingebånd som den anden fugl i vinterdragt. Asiatisk Hedepiber mindede for mig mest om en piber med ung Rødpiber-underside, Engpiberagtigt udtryk i hovedet og en mørk spinoletta-Bjergpiber på oversiden. Foto: RSN.


Hedepiber ssp. japonicus, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Nr. tre fugl. Fuglen er tilsyneladende så småt på vej i sommerdragt. Foto: RSN.

SSL og MoN med Hedepiber-bassinet, Naama Bay og Tiran øen i baggrunden.

Ørkenstenpikker 3K+ han, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Foto: SSL.

Hedepiberne fik vi et tip om af en svensk birder (Janne fra Stockholm), som vi mødte på lokaliteten. Han havde set op til to fugle den forgangne uge og desuden en Rødhalet Stenpikker samme sted, som vi efterfølgende eftersøgte forgæves.


En overophedet SSL søger skygge under et akacietræ efter netop at have krydset Klippestenpikker og fotograferet to immature Kejserørne.

Klippestenpikker ssp. lugens 3K+ (1. vinter har hvide spidser på hånddækker), Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Foto: SSL.

3K Kejserørn, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Foto: SSL.

Da det var umuligt at få en taxi ude i ingenting, begav vi os på trods af udtalt træthed og grænsende hedeslag til fods mod Naama Bay og registrerede på vejen gennem ørkenen 1 overflyvende Lille Ørkenlærke i ørkenen SV for Sewage og 1 hun Hættepik. Efter lang tids venten fik vi endelig en dyr taxa til stranden ved Old Sharm, hvor vi fik tre velfortjente colaer, så en meget fin Rovterne (længe ventet og eftertragtet lifer for Mogens) samt 40 Huskrager og enkelte Gråkrager på vej til nattero.

Dernæst tog vi en taxa til hotellet, fik aftenbuffet og kollapsede til sidst kollektivt på værelset efter en lang, varm, udmarvende dag med mange kilometers gang og næsten uden nattesøvn. Slutresultatet for dagen var 17, 16 og 3 nye VP-arter for hhv. SSL, MoN og RSN.

onsdag den 14. januar 2009

Sinai birding

En kort besked fra taxiernes hoejborg, Sharm el Sheikh. Vi har nu birdet i fire dage i og omkring Sharm og set masser af fugle. RSN og SSL har faaet hhv. 4 og 32 nye arter. I alt har vi set 87 arter, hvilket er flere, end vi havde regnet med. Haardeste art er Hedepiber. I morgen tager vi Sct. Katherines i haab om nye fugle. I oevrigt har vi masser af problemer med politi, som ikke gerne ser, at vi faaerdes oede steder. En turistpolitimand har desuden oedelagt det ene skop :-(

RSN, 14/1-09.

Hedepiber ssp. japonicus, Naama Bay Sewage Treats, Sharm el Sheikh, 11/1-09. Foto: RSN.

fredag den 9. januar 2009

Twitcher-kultur

Hvis man forbløffes over mængderne af birdere, der dukker op ved megahits i Danmark, så tjek dette link fra twitchet på Gråvinget Måge i England, som virkelig sætter tingene i relief!

I øvrigt drager 2/3 af Århusbirderne en uge til Sinai i morgen i håb om fede arter såsom Armensk Måge, Steppemåge og Sibirisk Måge samt nogle mindre interessante lokale ynglefugle :-)

RSN, 9/1-09.

søndag den 4. januar 2009

Sorthovedet Måge 4K

SRW fandt d. 11/10 2007 denne Sorthovede Måge på Århus Havn. Mågen var meget samarbejdsvillig og overvintrede på havnen. Denne vinter er mågen tilbage, og den er altså et besøg værd!

fredag den 2. januar 2009

Nytårsgættequiz

Vær velkommen i det nye år! Godt nytår til alle læsere af denne blog og også til alle jer andre.

I anledningen af 2009´s komme bringer jeg her tre gættefugle, som alle drejer sig om arter, der er truffet i WP.


Gættebillede 1



Gættebillede 2



Gættebillede 3


På gættebillede 3 skal der gættes to arter. Svarene skal sendes til rsneergaard@gmail.com inden 25/1-09. Der kæmpes ikke om andet end æren.

RSN, 1/1-09.

torsdag den 1. januar 2009

Sædgås, Tundrasædgås (rossicus) i Egå Engsø.

Den 19/12 2008 fandt jeg fire af disse Sædgæs i Egå Engsø, men fik aldrig fotodokumenteret fuglene. Jeg mistænkte på dette tidspunkt fuglene for at være Tundrasædgæs, men de blev kun set i håndkikkert og på lang afstand. I dag genfandt jeg fuglene og fik fotodokumenteret fundet. Ifølge Dofbasen er det første fund af Tundrasædgås i Kommunen, så der er altså tale om en MEGA! ;-)

Er der andre, som er af en anden mening, må de meget gerne kommentere herunder.