fredag den 23. januar 2009

Sinai birding - dag 1 - søndag 11/1-09

To tredjedele af Århusbirderne, SSL og RSN, samt RSN´s far Mogens (MoN) besøgte den sydlige del af Sinai 11-18/1-09.

Kort over SES-området. Kan rekvireres til en pris af ca. 35 kr i SES. Er vigtigt at have, da taxi-chaufførerne ofte kører omveje enten med vilje eller pga. manglende kendskab til de mere yderligtliggende områder i SES.

Vi ankom til Sharm el Sheikh (SES) International Airport kl. 01.00. Efter en indledende pris på 300 kr for køreturen til hotellet (ca. 20-25 km) fik vi forhandlet prisen ned på 80 kr, men Mogens kunne med sine mangeårige krejler-erfaringer gjort på Hjallerup Marked ikke dy sig for at handle. Så han fik prisen pruttet op på 100 kr - flot!

Vores hotel (Falcon Inn Viva) var beliggende i den nordlige del af SES på Motels Street og var fint til formålet. Dog trak hoteltaxapersonalet og aftensmaden ned i helhedsindtrykket. Et treværelses rum inkl. morgenmad kostede ca. 400 kr/nat. Hele ugen var vejret fint i SES med ca. 25 grader Celsius, mens vinden visse dage sneg sig op på over 10 m/s.

Vi stod op kl. 06.30 efter blot få timers søvn og gik en tur i nabolaget og fik noteret arter såsom Kohejre, Palmedue, 1 Rød-, 2 Stor og 2 Markpibere (gokart-banen), et par vestlige Sortstrubede Bynk, lidt Sorthovede Sangere og en Blåhals.

Markpibere med indsat Storpiber (står dog til prøveløsladelse snart), Gokart-banen, SES, morgenen 11/1-09. Foto: SSL.


Gokart-banen, der er god til større pibere. Sidste år således op til 5 Storpibere og i år op til 3 Stor- og 2 Markpibere. Fuglene forsvinder dog efter morgenen, når gokartræset går i gang.

Igennem hele opholdet i SES var Kohejre, Tårnfalk, Klippedue, Tyrkerdue, Palmedue, Hvid Vip, Grans og Gråspurv faste indslag i fuglelivet.

Foto: SSL.

Ved 8-tiden indtog vi morgenbuffet på hotellet akkompagneret af en meget fotogen nordlig han Blåhals.

Foto: SSL.

Herefter tog vi en taxi til Naama Bay Sewage Treats, som ligger ca. 10 km N for selve SES by og ankom ca. kl 09.00.

Ved Sewage gik det hedt for sig og i løbet af de næste seks timer bogførte vi bl.a. 1 2K Hvid Pelikan, 800 Hvide Storke, 1 Sort Stork, 2 2K Munkegribbe, 6 (3 2K, 1 3K , 1 4K og 1 5K+) Kejserørne, 2 (2K+3K) Store Skrigeørne, 2 adulte Høgeørne, en adult Berberfalk, 6 Sporeviber, 8 Kronede Sandhøns, mange Blege Klippesvaler, 40 Bjerg-, 12 Rødstrubede-, 10 Eng- og 3 Hedepibere ssp. japonicus, 2 Gule Vipstjerter, 3 Blåhalse, 2 Ørken-, 1 han Hætte- og 1 Klippestenpikker samt 6 Ørkenravne.

Hvid Pelikan 2K, Naama Bay Sewage Treats, 11/1-09. Nok samme fugl som sås på lokaliteten i december af andre. Foto: SSL.

Munkegrib 2K, Naama Bay Sewage Treats, 11/1-09. Ny art for alle turdeltagerne. Foto: SSL.

Dogmedigiscopingfoto af adult Berberfalk, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Sås flyve over området for siden at sætte sig på nøjagtig samme klippe, hvorpå jeg så en fugl sætte sig sidste år! Foto: RSN.


Hedepiber ssp. japonicus, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Én af de to fugle i vinterdragt. Denne fugl har ikke så udtalte vingebånd som den anden fugl i vinterdragt. Asiatisk Hedepiber mindede for mig mest om en piber med ung Rødpiber-underside, Engpiberagtigt udtryk i hovedet og en mørk spinoletta-Bjergpiber på oversiden. Foto: RSN.


Hedepiber ssp. japonicus, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Nr. tre fugl. Fuglen er tilsyneladende så småt på vej i sommerdragt. Foto: RSN.

SSL og MoN med Hedepiber-bassinet, Naama Bay og Tiran øen i baggrunden.

Ørkenstenpikker 3K+ han, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Foto: SSL.

Hedepiberne fik vi et tip om af en svensk birder (Janne fra Stockholm), som vi mødte på lokaliteten. Han havde set op til to fugle den forgangne uge og desuden en Rødhalet Stenpikker samme sted, som vi efterfølgende eftersøgte forgæves.


En overophedet SSL søger skygge under et akacietræ efter netop at have krydset Klippestenpikker og fotograferet to immature Kejserørne.

Klippestenpikker ssp. lugens 3K+ (1. vinter har hvide spidser på hånddækker), Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Foto: SSL.

3K Kejserørn, Naama Bay Sewage Treats 11/1-09. Foto: SSL.

Da det var umuligt at få en taxi ude i ingenting, begav vi os på trods af udtalt træthed og grænsende hedeslag til fods mod Naama Bay og registrerede på vejen gennem ørkenen 1 overflyvende Lille Ørkenlærke i ørkenen SV for Sewage og 1 hun Hættepik. Efter lang tids venten fik vi endelig en dyr taxa til stranden ved Old Sharm, hvor vi fik tre velfortjente colaer, så en meget fin Rovterne (længe ventet og eftertragtet lifer for Mogens) samt 40 Huskrager og enkelte Gråkrager på vej til nattero.

Dernæst tog vi en taxa til hotellet, fik aftenbuffet og kollapsede til sidst kollektivt på værelset efter en lang, varm, udmarvende dag med mange kilometers gang og næsten uden nattesøvn. Slutresultatet for dagen var 17, 16 og 3 nye VP-arter for hhv. SSL, MoN og RSN.

Ingen kommentarer: