torsdag den 29. januar 2009

Sinai birding - dag 2 - mandag 12/1-09

Dagen startede med et besøg fra 6.30-7.15 til SES Old Sewage Farm, hvor targetarten var Namaquadue, som var rapporteret med 2-3 par på lokaliteten i maj måned. Stedet vrimlede med Tyrkerduer samt en del Palme- og Tamduer, men den bette fætter lod sig hverken se eller høre. Af andre fugle sås en 2K Steppevåge, turens eneste to Toplærker, to Bjergvipper, to Landsvaler, lidt Blåhalse, Sortstrubede Bynk, Sorthovede Sangere, Grans og Gråkrager, dvs. intet virkelig sjovt.

Efter morgenmad kørte vi med vores chauffør Jorge/George/Jaws? (sidstnævnte navn, syntes vi egentlig var mest passende) til Ras Mohammed National Park, som ligger 10 km syd for SES og udgør den sydligste spids af Sinai.

Ras Mohammed m.m. Man skal lige være opmærksom på, at kortet er drejet mod vest i forhold til den normale nord-syd orientering.

Ved main entrance kl. 08.15 betalte vi 110 £E (ca. 100 kr) i entré for fire personer. De næste par km traskede vi rundt i ørkenen langs vejen, men så i løbet af den første km næsten intet men som så ofte før, når man kun ser lidt, er det som regel noget godt. Således fandt SSL til sidst en fed, meget tillidsfuld Lille Ørkenlærke. Desuden hørte vi en par flokke og så en enkelt flok af Kronede Sandhøns flyve forbi, sandsynligvis på vej til drikkeplads. Endelig fandt vi en flok sandhøns på jorden og desuden en han Hættepik. Vi dippede således Hærfuglelærke, som også skulle kunne ses i dette område - øv!

Lille Ørkenlærke, Ras Mohammed, 12/1-09. Efter at have haft en overflyvende fugl dagen før, som først blev sikkert bestemt i retrospekt efter at have hørt denne fugl, var det super fedt med denne tillidsfulde bette fugl. Foto: SSL.


Kronede Sandhøns, Ras Mohammed, 12/1-09. 2K han længst til venstre?, 3 hanner og 1 hun. Foto: SSL.

SSL fotograferer sandhøns.

SSL i færd med at luske en sylvia, som RSN+MoN allerede havde set og bestemt til en han Sorthovedet Sanger, der hverken kunne laves til Rødehavs- eller Cypernsanger....

Efter ørkenvandringen kørte vi videre til tidevandsfladen på vestsiden af halvøen. Første stop var meget succefuldt, idet vi hurtigt lokaliserede flere Store Sorthovede, Rødehavs-, Tyndnæbbede og Kaspiske Måger (ssp. barabensis?) samt Rovterner, to Bengalske og en 2K Bergius Terne.

SSL og MoN efter de lige har krydset tre hhv. fire nye mågearter.

Skarv, 2 Store Sorthovede Måger, 3 barabensis? og 3 Rødehavsmåger. Foto: SSL.

Rødehavsmåge, Stor Sorthovedet Måge og barabensis? i flugt. Vi hører gerne kommentarer vedrørende bestemmelsen af Sølvmåge-typerne. Østlig cachinnans og barabensis er meget svære at skelne. Vi mente selv at kunne udelukke Armensk Måge på baggrund af relativt langt næb, benfarve og kaspisk-positur. Flere billeder kan ses her. Foto: SSL.

Rødehavsmåger. Foto: SSL.

Vi trak i bare tæer og vadede ud på vaden for at komme tættere på fuglene, men pludselig dukkede politi med automatgeværer og fem mand stærk op for at se vores billet. Vi gemte kameraerne væk, viste vores billetter og sagde "tteur", hvilket betyder fugle på arabisk. Det stillede dem tilfreds, og efter at have smidt noget skrald ud af bilen, forduftede de igen - de kedede sig sandsynligvis bare og skulle se om de kunne få nogle penge ud af os på en eller anden måde. Dermed den første af dagens mange anstrengende oplevelser med egyptere.... I løbet af de næste par timer noterede vi diverse vadere (bl.a. Ørkenpræst), Fiskeørne, en enkelt Revhejre og en fin han Ørkenpik.

SSL fotograferer Ørkenpræst i mangrovekanalen.

Ørkenpræstekrave. Et relativt kortnæbbet individ eller måske Mongolsk? Vi synes dog næbbet er for langt til Mongolsk, men hører gerne fra andre. Foto: SSL.

SSL prøver febrilskt at åbne en pakke Hit-kiks. I varmen og med irriterende elementer såsom politi, kan selv de mindste opgaver synes uoverskuelige. MoN stadig intakte skop ses til højre.

Nær spidsen ved Main Beach forsøgte RSN og MoN at snorkle, men grundet vind og lavvande var det en ret besværlig sag. Imens havobsede SSL, dog ikke uden problemer. Først blev han nærmest beordret af turistpolitiet til at bestige et udsigtspunkt, selvom der sad en fin fotogen Ørkenpik den modsatte vej. Dernæst blev han stoppet efter 100 meter af endnu en retarderet turistpolitimand, som straks gik i "big problem mode", idet han troede skopet var et kamera. Efter flere engelske enstavelsesord og en demonstration af skopet fik han dog lov til at fortsætte. Det var en tydeligt skuffet politimand, som ingen penge fik ud af sine anstrengelser. SSL så desuden intet fra toppen og stillede sig med det samme yderst tvivlende overfor samtlige observationer af Brun Sule fra Egypten.
Tilbage ved bilen stod både Jaws og førstomtalte turistpoltitimand og kiggede på damer med vores håndkikkerter og tog også skopet i brug, da SSL kom tilbage.

Herefter kørte vi mod SES igen, men gjorde dog et holdt lidt udenfor main entrance ved en slette med akacier, hvor Anders Wiig Nielsen så Sortstjert i 2005. Her gik vi ind og spottede hurtigt en flok Kronede Sandhøns, 1 han Hættepik, 1 Klippepik, 1 Sortstrubet Bynk han samt ikke mindst turens første Hvidkronede Stenpikker.

Hvidkronet Stenpikker 3K+, Ras Mohammed, 12/1-09. Foto: SSL.

Da vi skulle nyde den Hvidkronede, erfarede vi, at MoN´s skop var ødelagt, idet focus var røget sig en tur. Således var maxafstanden, som det kunne stille skarpt på, blot 20 meter. Sidste mand på skopet var den røvirriterende og lettere retarderede turistpolitimand ved Main Beach, som i forsøget på at kigge på turistpatter, må have brugt vold på finindstillingen og kørt den ud af gevind....
Som om det ikke var nok, dyttede Jaws pludselig i vilden sky fra taxien, som holdt oppe ved vejen, idet han pludselig havde fået selskab af en politibil. Igen pakkede vi kameraerne ned for at undgå unødigt bøvl. Da vi nåede frem, konstaterede Jaws: "Big problem, big problem". En meget arrogant politimand spurgte, om vi var elektrikere, idet vi var i nærheden af nogle højspændingsmaster, og om vores skop var et kamera. De mistænkte os åbenbart for at være terrorister, som ville beskadige elforsyningen til SES. Såfremt vi havde været det, var vi alle enige om, at vi nok ikke ville gøre det ved højlys dag og med en taxa ventende på os..... Nå, men vi forklarede ham, at det blot var en kikkert, og at vi kiggede efter fugle. "I see no birds" kunne han tørt konstatere, da han kiggede ud i ørkenen med det blotte øje. Vi insisterede kraftigt på, at fuglene altså var små og ikke sådan lige at se, hvilket han ikke købte uden videre. Dernæst viste vi ham en Hvidkronet Stenpik i FIF og sagde, at det var dén, vi kiggede efter, hvilket forbedrede situationen en anelse.
Vi slap for et besøg på politistationen, men var dog så priviligerede at få politi-eskorte hen til bygrænsen. Jaws var rasende, idet han hævdede, at han nu skulle betale penge til politiet, som han omtalte "Sharm el Sheikh Police - small mafia - faggy, faggy". Vi var ikke decideret uenige med ham....

Fuglemæssigt gav Ras Mohammed følgende tal: 30 Skarv, en hvid Revhejre, en Fiskehejre, 200 Hvide Storke TF, 3 Fiskeørne, 1 Strandskade, 10 Hvidbryst Præst, 15 Ørkenpræst, 8 Strandhjejler, 8 Alm. Ryler, 10 Storspover, 2 Småspover, 5 Hvidklirer, 6 Store Sorthovede, 28 Tyndnæbbede og 10 Rødehavsmåger, 5 barabensis?, 12 Rovterner, 2 Bengalske Terner, 1 2K Bergius Terne, 15 ubstemte mindre terner mange kilometer ude, 40+ Kronede Sandhøns, 4 Klippeduer, 1 Lille Ørkenlærke, 2 Blege Klippesvaler, 2 Hvide Vipper, 1 Sortstrubet Bynk, 2 Hætte-, 1 Ørken-, 2 Klippe- og 1 Hvidkronet Stenpik, 2 Sorthovede Sangere og tre Ørkenravne.

Tilbage på hotellet slappede vi lidt af, men ovenpå dagens trælse oplevelser, mente RSN, at der var brug for en "plusoplevelse" i form af Lichtensteins Sandhøne ved Naama Bay Sewage Treats. Vi fik hyret en hoteltaxi til at køre os frem og tilbage for 75 £E - en fair pris. På vej derop krævede han så lige pludselig 75 £E hver vej, hvilket var alt for dyrt, men tilsyneladende fik vi prisen pruttet ned på 100 £E t/r. Han modtog en 100-las og lovede at komme tilbage og hente os 18.30 i ingenmandsland. Efter lidt tid så vi ved 17.40-tiden endelig 4 Lictensteins, der kom ind for at drikke, og i skop fik vi set dem rimeligt på trods af det fremskredne møde - så det var fedt, det lykkedes. Desuden hørte vi en Dværgryle, som også var ny tur-art.
Som aftalt hentede chaufføren os 18.30, men kunne fortælle os, at hans supervisor ikke accepterede 100
£E. Så med 160 km/t og via en kæmpe omvej kom vi tilbage til hotellet 19.00 og måtte punge ud med 50 £E ekstra, så vi totalt havde givet 150 £E. Det var dog ikke nok for den nævenyttige chauffør, der nu påstod, at han på vej derop blot havde fået 50 £E i stedet for de 100 £E, som vi havde givet ham. Han stod simpelthen og løj os direkte op i hovedet. Efter ti minutters parlamenteren med ham, fem andre taxichuffører og deres supervisor endte vi med at betale 100 £E ekstra, hvilket betød, at vi havde sluppet 200 £E for en tur, som vi var blevet lovet til 75 £E.
Det skal nævnes, at MoN ikke opfattede, at det begge veje var samme chauffør, som bare havde iført sig briller under hjemturen. Af samme grund var "The Julekalender" en meget forvirrende oplevelse for MoN.


Efter aftensmad på hotellet gik vi hurtigt i seng, trætte ovenpå dagens mange anstrengende situationer med egyptiske krejlere og idioter. Den største idiot var dog en turist med begyndende skaldethed, der insisterede på at lave 60 armbøjninger hver aften, inden han gik i seng, mente både MoN og RSN.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Fedt med en god, grundig og underholdende turbeskrivelse - blie endelig ved!

Det gør den grå hverdag herhjemme lidt sjovere...

MHA