tirsdag den 5. januar 2010

2009 revisited

Efter at være kommet ud af 2009 i god behold er det tid til at skue tilbage på året, der gik! 2009 bød for undertegnede på masser af store ornitologiske og naturmæssige oplevelser.

Sinai - medio januar: Året startede med en uges charter til Sinai sammen med min far og SSL. Højdepunktet var opstigningen til Mosesbjerget ved Skt. Katharina-klostret. Her sås flot og barsk natur samt fede arter såsom Tristrams Sortstær, Sinai-karmindompap, Kratsanger og Ørkenhøne.

St. Katharina, Sinai, Egypten, 15-16/1-09. Øverst Tristrams Sortstære (Onychognathus tristramii), nederst til venstre han Sinai-karmindompap (Carpodacus synoicus) og nederst til højre undertegnede på toppen af Gebel el Musa.

I februar drog jeg med min kæreste Johanne på en seks ugers tur til Australien. De naturoplevelser, der sidder tilbage i hjernen som dem, der har gjort størst indtryk på mig dernede, er opremset i det nedenstående.

Cairns Esplanade - februar og marts: Ikke rendyrket natur, men alligevel et superfedt sted, hvor vadere sås close-up - et drømmested for alle vadefugle-entusiaster. De flyvende hunde, som sås i tusindvis i skumringen, var med til at gøre stedet endnu mere stemningsmættet.

Cairns Esplanade, Queensland, Australien, feb-marts 09. Øverst til venstre 2K Lattermåge (Larus atricilla), øverst til højre Spectacled Flying-foxes (Pteropus conspicillatus), nederst til venstre undertegnede i gang med at fotografere vadere på esplanaden og nederst til højre blandet vaderflok.

Atherton Tablelands - marts: Her er der rester af den oprindelige regnskov, som byder på utrolige tætheder af fede, farvestrålende fugle samt muligheder for mange pattedyrarter.

Øverst Lumholtz Træ-kænguru (Dendrolagus lumholtzi), 8/3-09 og nederst Næbdyr (Ornithorhynchus anatinus), 4/3-09, begge Yunguburra, Queensland, Australien.
Buff-breasted Paradise-Kingfisher (Tanysiptera sylvia), Kingfisher Lodge, Julatten, Queensland, 3/3-09. Måske den flotteste fugleart, jeg til dato har set....

Victorias Riflebird, hun, Mt. Hypipamee, Queensland, 4/3-09. Besøget denne morgen gav cirka fem riflebirds, som dog alle var hunfarvede. Således min første af forhåbentligt mange arter af paradisfugle. Èn sås lave parringsspil, hvorfor det må have været en ung han.. Vi ankom til stedet lige efter en tung regnbyge, og hele skoven summede af et fantastisk fugleliv med mange nye fede arter på meget kort tid.

Great Barrier Reef - februar og marts: En verden af fuld af liv under såvel som over vand. Et fantastisk sted med hajer, skildpadder, masser af farvestrålende fisk og havfugle. Alle bør prøve at dykke på et koralrev - det kan ikke anbefales nok.


Billeder fra under vand på nogle ganske fine rev nær Michaelmas Cay, 13/3-09. Federe dyk fås længere nordpå på revet på mere uberørte rev.

Michaelmas Cay, Great Barrier Reef, Queensland, 13/3-09. Masser af havfugle close-up. Bl.a. Great Frigatebird (Fregata minor), Brune Suler (Sula leucogaster), Rødfodede Suler (Sula sula), Brune Noddyer (Anous stolidus), Sodfarvet (Onychoprion fuscatus), Brille- (Onychoprion anaethetus), Bergius (Sterna bergii) og Bengalterne (Sterna bengalensis).

I april og maj havde jeg feltarbejde i ørkenen ved Ras Shukier, Egypten, bl.a. sammen med de to andre århusbirdere, RDN og SSL, samt med SRW. Mange af dagene bød på virkelig godt træk med stor diversitet og mange rovfugle, storke og pelikaner.

Djebel el Zeit, Egypten, april 09. Så mange fede oplevelser, at det er umuligt at vælge, men store flokke af rastende Hvide Pelikaner (Pelecanus onocrotalus) i ørkenen (øverst) eller kæmpeflokke af trækkende Balkanhøge (Accipiter brevipes) (nederst) var blandt de mest mindeværdige.

Efter endt arbejdsopgave holdt jeg lidt ferie med SRW, hvor vi kørte sypå langs Egyptens rødehavskyst. Turen bød på masser af flot og uspoleret natur sammenlignet med Hurghada og Cairo. Vi dyppede Goliathejre og Krabbeæder, men fede fugle såsom Sodfalke, Namaquaduer, Lannerfalke, Ørkennatugle og Øregribbe opvejede i høj grad.

Ørkennatugle (Strix butleri), Wadi Gimal N.P., Egypten, 21/5-09. Meget stemningsmættet oplevelse i den kulsorte, stjerneklare nat inde midt i en wadi i ørkenen.

Øregrib (Torgos tracheliotus), Bir Shalatein, Egypten, 23/5-09. Et par af gribbene lod os komme ind på måske 15 m af dem - vildt. En kæmpe fugl, som nonchalant tripper væk i stedet for at gå på vingerne.

I juli tog jeg på ferie til Spanien. Her besøgtes Zaragoza-stepperne, hvor virkelig flotte landskaber og fede steppearter (sandhøns, gribbe, diverse lærker, Små Tårnfalke og meget mere) blev nydt.

Øverst et landskabsbillede fra den centrale del slettelandskabet, der lignede noget taget direkte ud fra en Sergio Leone film, i midten en Sortbuget Sandhøne (Pterocles orientalis) og nederst to Spidshalede Sandhøns (Pterocles alchata) begge Belchite, Zaragoza, Aragon, Spanien, 14/7-09.

Vel returneret til DK igen var vadefuglesæsonen godt i gang, og under vadefugletjek ved Gerå i Nordjylland dukkede der pludselig en nordtrækkende Balearskråpe op ude over havet. Obsen var meget uventet, men tilsvarende fed, idet det at finde sjældne fugle altid giver et voldsomt adrenalinkick! Senere genfandt jeg samme fugl ved Lyngså, hvor den sås på lidt større afstand.

Feltskitse af Balearskråpe (Puffinus mauretanicus), Gerå hhv. Lyngså, Nordjylland, 22/7-09.

Starten af oktober var præget af kraftig vestenvind i Danmark, hvilket gav nogle gode oplevelser med havfugle, således to Sabinemåger, hvoraf den ene var en meget smuk adult fugl i sommerdragt, i Hirtshals. Den adulte var et ret stort tilløbsstykke, og flere birdere så for første gang en adult Sabinemåge.

Adult hhv. 1K Sabinemåge (Larus sabini), Hirthals Havn, 5/10-09.

Samme vestenvind drejede dagen efter til Sø-vind, hvilket er klassisk opskrift på havfugle i Århus Bugt. Således skuffede 6/10-09 heller ikke, idet dagen gav en perlerække af fede havfugle i bugten. Mere om denne dag kan læses her.

Stadig i Århus så gav fundet af Gråvinget Måge på Århus Havn en ubeskrivelig følelse, som det svært at beskrive. Helt klart den mest intense oplevelse i 2009 for undertegnede, idet adrenalinet kørte rundt i kroppen i mange timer i streg. Dertil kom videnen om, at jeg aldrig nogensinde ville finde noget tilsvarende sjældent på fuglefronten, hvilket alt sammen gjorde, at dagens begivenheder altid vil stå stærkt i min hukommelse.

Gråvinget Måge, Århus Havn, 27/11-09.

Årets sidste store oplevelse var min første rigtige rejse til Afrika (Egypten tæller ikke rigtigt med), nemlig en uges tur til Gambia sammen med min far. En voldsom tæthed af fugle, som jeg aldrig har oplevet magen til, var karakteristisk mange steder - især i området Kotu ved vores hotel. Masser af flotte fugle, såsom skrigefugle, solfugle og hejrer.

Øverst fra venstre mod højre: Tre Fiskehejrer (Ardea cinerea), Goliathejre (Ardea goliath), Rosapelikan (Pelecanus rufescens), Revhejre (Egretta gularis) og Sølvhejre (Ardea alba). Nederst til venstre White-backed Night Heron (Gorsachius leuconotus) og nederst til højre Sorthovedet Hejre (Ardea melanocephala). Alle fra Tendaba, 8/1-09.

Den flotteste naturoplevelse i Gambia var en bådtur over Gambiafloden og ind det enorme mangrove- og sumpområde på nordsiden af floden ved Tendaba 8/12-09. I alt sås 13 hejrearter på denne bådtur!

Tekst og fotos, RSN, 7/1-10 - i håbet om, at 2010 må byde på bare tilnærmelsesvis lige så mange gode fugleoplevelser som 2009.

2 kommentarer:

RDN sagde ...

Ja, sikke et år, Rune!

Var slet ikke klar over, at I så næbdyr! Da et ganske hæderligt billede du har fået tilmed.

Skal se om jeg kan få lavet en lignende update over mit 2009 en af dagene.

RDN

RSN sagde ...

Det troede jeg nu, at jeg havde fortalt - indtil flere gange endda.

Billedet er taget med ISO1600 - f5.6 og 1/200 sekund, så det kunne godt have været skarpere, men kræet beveægede sig hele tiden.

Det var tredje gang vi prøvede Næbdyr på denne lokalitet, som KO havde anbefalet. Johanne havde tidligere på morgenen fået et meget kort glimt af et næbdyr, uden jeg så den :-(
Idet det var ved at være meget lyst havde jeg egentlig opgivet at se dyret, men på vej tilbage så vi nogle mennesker, der stod og kiggede på et Næbdyr på broen, hvor vi holdt parkeret. Helt utrolig heldigt, da det var sidste skud i bøssen for at få den set!

Bh Rune