mandag den 18. februar 2008

Sharm El Sheikh 1-8/2-2008

Som lovet kommer her et mere fyldigt referat af min tur sammen med min kæreste, Johanne, i Sharm El Sheikh (SES) på den sydlige del af Sinai, Egypten fra 1-8/2.
Egypten er traditionelt et godt fugleland, og SES skuffede da heller ikke.

Fuglelivet i SES er lige til at blive i godt humør over. Her fejres Lichtensteins Sandhøne med en Stella på restaurant om aftenen.


Fredag 1/2
Ankom til SES International Lufthavn kl. 14.00. Ti minutters ventetid i lufthavnen producerede fem Rødstrubede- og tre Storpibere, en Toplærke (turens eneste) og en god slat Hvide Vipper, som sammen med Palmedue, Gråspurv og Tamdue skulle vise sig at være karakterfugle i SES. På vej til hotellet krydsedes Bleg Klippesvale og den allestedsnærværende Palmedue, desuden sås Rødpiber og Kohejrer. En lille tur omkring hotellet gav en overflyvende Bjergvip og et par Sorthovedede Sangere, en art som hele ugen sås og især hørtes regelmæssigt med op til ti fugle i området omkring hotellet. Vores hotel "Badawia" lå i den gamle bydel nær Old Sharm og Hadaba.


Lørdag 2/2
Vi sov længe, og en gåtur til Ras Umm Sid (det sydligste punkt i SES) og Old Sharm gav mig to nye arter i form af Rødehavsmåge og Huskrage. Dertil Kohejrer og seks Gransangere. Sidstnævnte sås gennem hele ugen i tocifrede antal hver dag i hotelhaverne i SES og Naama Bay.

Palmedue (også kendt som Senegaldue) var meget almindelig overalt. SES, 2/8-08.

Huskrage, Old Sharm, 2/2-08.Et mindre vellykket mellemmåltid bestående af brød med tomatpuré. Hvad jeg troede var en slags rundstykke var i virkeligheden en "danish" med sukker, kanel og fedtstof indeni.


Søndag 3/2
Vi tog en taxi ud til renseanlægget mellem Naama Bay og SES ved ellevetiden. Her var som ventet intet vand. Det sjoveste her var en Bleg Klippesvale samt 15 Hvide Storke og to Ørkenravne (nyt VP-kryds) inde i baglandet.
Dernæst en tur inde i Naama Bay med frokost og strandtur. Her sås som det sjoveste fire Blåhalse og otte Rødpibere.
Ved tre-tiden tog vi en taxi op til renseanlægget NV for Naama Bay. Af interesse sås her én levende samt 25 døde Hvide Storke, fire Sporeviber, 15 Dværgryler, fem forbiflyvende ubestemte Ørkenlærker (som nok var Lille), to Bjergpibere, en Ørkenstenpikker og en Klippestenpikker. Sidstnævnte var ny art for mig.

Ørkenstenpikker han, Renseanlæg NV for Naama Bay, 3/2-08.


Renseanlægget NV for Naama Bay var et fint fuglested, men var meget ildelugtende og ulækkert. En stor tak til Johanne for, at hun gad at tage med mig derop. Rundt omkring lå mange døde storke, der ikke gjorde det til et mere attraktivt sted.

Stedet er kendt som drikkested for tre arter af sandhøns, hvor Lichtensteins kommer i skumringen og Plettet plus Kronet om morgenen. Da klokken slog 18.00 havde vi stort set opgivet Lichtensteins, men lige da vi forlod det sidste bassin, kom fem sandhøns flyvende tæt forbi os, og vi fandt hurtigt fuglene siddende ved vandkanten. Superfedt og i den ellevte time og dermed dagens tredje nye art og turens fedeste art indtil videre. De nye krydser blev fejret om aftenen med en egyptisk øl på restaurant.


Mandag 4/2
Turens bedste dag fuglemæssigt. Dagen blev tilbragt i nationalparken Ras Mohammed, som udgør den allersydligste spids af Sinai-halvøen og dens omgivende farvand. Området er virkeligt storslået og består af nøgne bjerge, sletter med buske og akacietreæer og en halvø med stenørken, klitlandskaber, kystklipper, azurblå laguner med tidevandsflader og superflotte koralrev.

Aftenen forinden havde vi aftalt med vores taxachauffør, Ayman, at han skulle hente os kl.08.00 og derefter køre os rundt til kl. 16.00. Prisen for denne tur løb op i 235 kr. - ikke meget for en hel dags privatchauffør! Vi startede med en tur i det lokale supermarked, hvor Johanne tankede op, altimens jeg underholdte mig selv med to Huskrager, der fløj rundt lige udenfor. På vejen derned standsede vi kort ved den sydligste havn i SES, hvor seks Rødehavsmåger stod på en bøje - om eftermiddagen var antallet øget til mindst 15 fugle hér.
Et par kilometer inde i parken ved en slette med akacier gjorde vi holdt. Hurtigt efter udtræden af bilen blev jeg opmærksom på en kaglende lyd og fandt med det samme dagens første nye art i form af en flok flyvende Kronede Sandhøns på ca. 15 fugle. Desværre blev obsen meget kort, da jeg i min iver efter at finde skopet frem mistede dem. I forsøget på at genfinde sandhønsene sås dog to Klippestenpikkere og en ubestemt sylvia med sort hoved (kun set bagfra i flugt). Stemmen var afvigende fra Sorthovedet, og fuglen var således enten en Rødehavs-, Cypern- eller måske mest sandsynligt en subsyngende Sorthovedet Sanger.

Johanne ved sletten, hvor femten Kronede Sandhøns, en ubestemt sylvia og to Klippestenpikkere sås.

Her har jeg lige krydset Stor Sorthovedet Måge og Brun Sule.

Ved kysten ud til Suezbugten sås mange vandfugle. Bedst var en 2K Stor Sorthovedet Måge og to Brune Suler. Begge var nye arter for mig, men sås desværre på nogen afstand i varmedis og var således ikke pornoobs. Ellers sås en Flamingo, diverse vadere, fx. Ørken- og Hvidbrystet Præstekrave samt en Småspove, Tyndnæbbede Måger, Rovterner samt minimum ti mindre terner på størrelse med H/F-terner. Disse var dog alle flere kilometer væk. På den nærmeste fugl sås grå overgump, hvorfor jeg tror, det var Hvidkindede Terner, men afstanden var for stor til, at jeg kunne afgøre det med 100%´s sikkerhed.

Tiden var nu moden til snorkling, hvilket jeg aldrig havde prøvet før. Det var helt fantastisk - alle, der besøger Rødehavet, bør prøve det! Det kan simpelthen ikke siges nok gange. Under snorklingen fik jeg desuden dagens fjerde nye art, da en Mangrovehejre fløj tæt forbi. Desværre den eneste obs jeg havde af arten. Efter snorkling kørte vi ned til "Mangrove Channel" og "Hidden Bay", som bød på Revhejre og Gråfisker hhv. dagens femte og sjette nye art. Dertil sås flere Ørkenpræstekraver, tre Krumnæbbede Ryler, fem Steppemåger (barabensis), Rødehavsmåger og Rovterner.
Frokosten blev akkompageret af dagens femte Fiskeørn samt dagens syvende nye art - en han Hættestenpikker, som ses på nedenstående billede.

Fiskeørn var ret almindelig langs kysterne. Ras Mohammed, 4/2-08.

Resten af dagen gik med snorkling og lidt flere Rødehavsmåger. Desuden kom dagens ottende nye art i hus, idet tre-fire Hvidkronede Stenpikkere sås på turen hjem.


Tirsdag 5/2
Stod tidligt op og gik en tur på en halv time omkring hotellet og så fem Storpibere, to vestlige Sortstrubede Bynkefugle og to Huskrager.
Dernæst gik turen til Naama Bay, hvor to Blege Klippesvaler sås, inden vi stævnede ud på havet med båd på dykker/snorkletur. Vejret var behageligt, og snorkling/dykning var fantastisk med Barracudaer, en Kæmpemoræne og Blåplettet Pigrokke som højdepunkterne. Desuden sås alverdens farvestrålende fisk, fx. flere arter af "butterflyfish" og "parrotfish".

Fisk sp. Denne kunne vi ikke knække artstilhørsforholdet på med de remedier, vi havde til rådighed. Nogle bud?

Af fugle på turen sås en Skarv, en Revhejre, en Fiskeørn, to Rødehavsmåger og fire Gråkrager. Prisen for en dagstur med et prøvedyk og mad inkluderet var ca. 400 kr.


Onsdag 6/2
Tog en taxa alene ud til renseanlægget NV for Naama Bay kl. 05.30 og var deroppe et kvarter senere og så solopgangen kl. 06.40.

Op til fire Sporeviber sås ved renseanlægget NV for Naama Bay.

Formålet med turen var at spotte Plettet og Kronet Sandhøne, der traditionelt kommer til stedet for at drikke om morgenen. Denne morgen svigtede dette fænomen dog totalt, og ikke en eneste sandhøne sås. Morgenen gav dog én ny art til mig, da en adult Berberfalk fløj over området og siden rastede på en bjergtop. Gik herefter en tur på 4 km ind gennem ørken, klipper og wadier til noget bebyggelse syd for renseanlægget. Mange af de samme arter som 3/2 sås, men nævnes skal 30 Kohejrer, en aquila sp. ( set på ~5km), 15 Blege Klippesvaler, en Gul Vipstjert, en Rødpiber, en Isabella-, to Hvidkronede, to Klippe- og en hun Hættestenpikker, en Blådrossel, en vestlig Sortstrubet Bynk og en Sorthovedet Sanger.

Kamel, affald og Hvidkronet Stenpikker 3K+ ved beduinlejr.

Var hjemme ved hotellet kl. 10.00 og resten af dagen gik med snorkling og solbadning ved Ras Umm Sid med en Rovterne og fem Rødehavsmåger som eneste nævneværdige fugle.


Torsdag 7/2
Klokken 08.00 blev vi hentet af vores chauffør Saed, som kørte os rundt i nationalparken Nabq, som ligger ca. 35 km nord for SES, indtil 16.30. Prisen for denne tur var på blot 210 kr ! I Nabq by provianterede vi og kiggede lidt ved noget ferskvand/losseplads. Nåede lige at høre en Sporevibe samt se to Bjergpibere og et par klirer, inden vi blev gennet væk. Måske troede de, at vi ville stjæle deres skrald? Noget som ellers ikke er en udpræget mangelvare i Egypten.


Nabq er i lighed med Ras Mohammed virkelig storslået og består af en stor wadi med Arak-buske og lidt palmer, klitter, mangrove (verdens nordligste efter sigende) og inde i baglandet bjerge. Vi holdt os dog til kysten. Af fugle kan nævnes en Silke- og 15 Revhejrer (flere mørke), en Sort Glente, fem-ti Fiskeørne, 15 Sodfarvede Måger (turens sidste nye art for mig), to adulte Store Sorthovedede Måger i sommerdragt på klods hold!!!, ti Rovterner, en Gråfisker, to Klippe-, to Ørken-, en Isabella- og en han Hættestenpikker samt ti Ørkenravne.

To Store Sorthovedede Måger, Nabq, 7/2-08. En drømmefugl og turens fedeste obs.


Ørkenpræstekrave, Nabq, 7/2-08.

Dagen sluttede med en strandtur i Nabq by, vinden besværliggjorde dog desværre snorkling. Til gengæld sås to meget fotogene Rovterner, som lod mig komme ind på halvanden meter af dem!

Rovterne, Nabq, 7/2-08. I sandhed en imponerende fugl. Billedet er taget med 2x forstørrelse med Nikon Coolpix!

Fredag 8/2
Hjemrejsedag. For at få så meget ud af dagen som muligt, stod vi op kl. 06.00, tog en taxa og så solopgangen ved Ras Umm Sid.

Morgenstund har guld i mund!

Ras Umm Sid, SES, morgenen 8/2-08. Billedet er taget af Johanne, og monumentet er opført i forbindelse med et flystyrt i SES i 2004.

Da vi kom hjem til Badawia, gik jeg en tur over til gokart-banen og kiggede lidt.

Storpiber, SES, 8/2-08. I de 10-15 turrapporter, jeg læste inden afrejse, var det kun to danskere, der havde set Storpiber i SES, mens hverken finner, nordmænd eller briter nævner arten. Jeg så til gengæld ikke en eneste Markpiber under mit ophold, hvilket næsten alle andre havde gjort....

Herefter morgenmad og så igen ud til Ras Umm Sid for at snorkle. Kort før vi skulle tilbage til hotellet, fandt Johanne en Dragefisk til mig, en art jeg havde snakket om hele ugen, men ikke havde fået at se. Virkelig en super afslutning på turen. Af fugle den sidste dag sås en Fiskeørn, seks store måger sp., en Rødehavsmåge, en Rovterne, ti Blege Klippesvaler, seks Storpibere, en Blåhals, de samme to vestlige Sortstrubede Bynker, 15 Sorthovedede Sangere og ni Huskrager.
Klokken 11.45 blev vi hentet og kørt til lufthavnen, hvorfra vi fløj kl. 15.00. Var så heldig at få en vidueplads og kunne nyde Aqababugten, Sinai, Suezbugten og desuden lige skimte Suez-kanalen.

Aqababugten, Nabq by og øen Tiran set fra fly.


Postscript
Alt i alt en glimrende tur både fuglemæssigt, men også natur- og oplevelsesmæssigt. Destinationen er oplagt som familie- eller kæreste-destination for fuglekiggere, da SES er et billigt rejsemål, byder på et varmt hav, sandstrande og flot natur året rundt samt et varieret fugleliv inden for et begrænset område. I marts må stedet syde af trækfugleaktivitet. Hvis man besøger SES er snorkling et absolut must! Og for dem, der tør, prøv dykning.

På minussiden kan nævnes:
- Egyptere sviner, så man skal et godt stykke udenfor byen for at finde steder uden skrald.

- Maden er ringe, men dog billig.

- Rent kulturelt er der ikke meget at komme efter udover egyptere, som i sig selv er en oplevelse! Kultur og historie kan man dog finde ved at tage en dagstur til Cairo og pyramiderne samt en dagstur til St. Katarine/Mosesbjerget, hvor man endvidere kan se arter som bl.a. Ørkenlærke, Kratsanger, Tristams Sortstær og Sinai Karmindompap.

- Mange egyptere er meget pågående og slet og ret irriterende, da de ikke forstår et nej. Heldigvis er der også mange mere afdæmpede personager imellem, og vi var heldige med begge vores taxachauffører på dagsturene, men til gengæld ofte uheldige andre gange vi kørte med taxa.

I alt sås 73 arter på turen heriblandt 17 nye for mig. Flere arter, som er mulige i SES, glippede jeg. Heraf kan nævnes: diverse aquila ørne, gribbe, Ørnevåge, Balkanhøge (så flere ubestemte små høge), Lannerfalk, Bengalsk Terne, Bergius Terne, Brilleterne (nok grundet årstiden), Hvidkindet Terne, Plettet Sandhøne (uheld!), Namaquadue, Ørken Stor Hornugle, Lille Ørken, Ørken- og Hærfuglelærke, Sortstjert, Kratsanger, Ørkensanger (fælles for de seks sidstnævnte var, at jeg gik for lidt rundt morgen/aften i ørken/bjerge), Steppetornskade, Spansk Spurv (opsøgte ikke typiske lokaliteter for arten) og Stribet Værling (vist ret svær).

- men der skal også være noget til næste gang ;-)

RSN, 18/2-08.

1 kommentar:

SSL sagde ...

God beskrivelse Rune.
Du har dog stringet en Dromedar til en Kamel.
SSL