onsdag den 2. april 2008

Bjergpibere i sommerdragt

For tiden opholder der sig en flok Bjergpibere i NV-enden af Årslev Engsø (13 meldt 31/3). Da Simon Waagner i går (1/4) meldte fuglene pp tog undertegnede derud for at tjekke dem, idet fugle i sommerdragt er kendt for at kunne volde identifikationsproblemer i forhold til den nært beslægtede art Skærpiber. Ligesom SRW kunne jeg kun få fuglene til at være Bjergpibere, hvor af kun et par enkelte ikke var i sommerdragt. Vejret var desværre ikke optimalt, da det regnede og blæste, men det lykkedes mig alligevel gennem som altid hårdt og ihærdigt arbejde at få nogle dokubilleder af fuglene. Disse kan ses her.

I alt sås minimum ni fugle, hvilket er den største aprilobs i Danmark nogensinde sandsynligvis. Fuglene var ret tillidsfulde og fouragerede ofte åbent på den kortgræssede eng. Denne adfærd ses ikke ofte hos Bjergpiber. som Jeg kan kun opfordre til, at man tager ud og ser fuglene - Bjergpiber i sommerdragt er virkelig en flot fugl.

De fleste var kendetegnet ved meget slidt ryg og slidte vinger, hvilket gav en meget lyst brun grundfarve, der ikke ses på Skærpiber. Kun en enkelt havde store massive vingebånd og meget lyse tertiærkanter. Skærpiber kunne desuden udelukkes på hvide halesider, varmt brun overgump, lyst rosafarvet underside med meget få tynde eller slet ingen striber på flanken, gråt hoved med markant hvid øjenbrynsstribe samt stemmen. Generelt synes jeg, at vigtigheden af kontrasten mellem grå nakke og brun ryg som Bjergpiber-kendetegn overdrives. Bjergpibere i sommerdragt kan godt have grålige indslag på ryggen og især på skapularerne (skuldrene), hvilket nedenstående billlede også viser. Desuden ses det tydeligt på dette billede fra Østrig på Netfugl.

Foto: RSN.

RSN, 2/4-08.

Ingen kommentarer: