mandag den 28. april 2008

Djurslandssats tur 6

Som eneste repræsentant for Århusbirderne har undertegnede deltaget i alle tre ture til Gjerrild i den forgangne uge fra 19-24/4. Heraf har der været én lidt halvsløj dag (20/4 med lidt rovfugle og kun små småfugle) og to gode dage (19/4 med Rødtoppet og masser af rovfugle samt 24/4 med masser af småfugle).

Det var derfor med store forventninger om småfuglefald og store vingefang i forbindelse med vejrskiftet fra østen- til vestenvind, at jeg sammen med Kent Olsen (KO) tog til Gjerrild Nordstrand lørdag morgen den 26. Total tåge, intet træk og få rastende småfugle mødte os her, hvorfor vi tog videre mod vest efter et par timers lusken. Op ad formidddagen kom opklaringen og masser af kilometer senere havde vi besøgt Hevring Hede, Eskeplet, Sødringholm, Væth Enge og Egå Engsø og set masser af fugle dog intet overraskende. Da RDN ringede og fortalte om Sort Glente, Steppehøg og to Kongeørne ved Grenå, var det som en rød klud for øjnene af os, og vi forbandede vores egen utålmodighed. Efterfølgende modtog vi begge en SMS fra RDN: "Nu er det jeres skyld, at vi ikke vinder! Dumme Kent og Rune!" - modige ord fra en mand, der sidder i København de fleste weekender og ikke har bidraget med noget til Landskampen siden primo januar!!!

Besluttet på at råde bod på vores bommert tog vi endnu en gang til Gjerrild fra morgenstunden. Her fik vi selskab af Team Helsted fra Randers, Erik Hørning, Ole Frederiksen (OFr) og kortvarigt (heldigvis) et støjende og antalsmæssigt stærkt fuglekursushold.... Morgenobsen var præget af dis og småregn, men kastede alligevel lidt af sig i form af otte Rødlommer, fire Røde Glenter, to Moseugler, seks Ringdrosler og pænt med Skovpibere.

Klokken 11.30 klarede det endelig lidt op og vi begav os op på Marshøj sammen med OFr. Det viste sig at være en god beslutning for i løbet af et par minutter fandt KO en Post Glemte aka Sort Glente. Det væltede bogstavelig talt op med våger og flere skruer på 50-75 fugle sås. Kort efter glenten sås to Traner, og ti minutter senere fandt OFr lige foran næsen på os en Sort Stork.

Adult Sort Stork med Musvåger. Foto: RSN.

To Traner øverst til venstre, adult Sort Glente øverst til højre, én af to Moseugler om morgenen nederst til venstre samt adult Sort Stork nederst til højre. Fotos: RSN.

Mens jeg famlede på mobilen med at melde storken ud fandt Gjerrilddebutanten KO en ørn, som han hurtigt bestemte til en Stor Skrigeørn.

3K Stor Skrigeørn. Bemærk fældning i armsvingfjer! Mobbes af Ravn nederst. Fotos: RSN.

Den sås på ret stor afstand i små fem minutter og gik til sidst til rast i skoven. Den kom dog op igen lidt senere, og KO og jeg kørte ned til bakken ved skoven (fra nu af kaldt "kakaobakken") for at se den bedre og få fotodokumenteret den ordentligt. På vej igennem byen ned til kakaobakken fandt og fotodokumenterede KO en Hvid Stork, mens han hang ud af bildøren med 70 km/t - sejt! Da vi kom til bakken lå skrigeørnen i en skrue med begge storke på kort afstand og KO fik nogle udmærkede billeder af kræene!
Ørnen var 3K, da den havde lyse spidser på de store dækkere og hvide håndrodspletter på oversiden samtidig med, at den var i fældning i armsvingfjerene. Til sidst forsvandt ørnen langsomt mod vest, hvilket nok er ensbetydende med, at den dukker op i Skagen om et par dage! Den Hvide Stork forsvandt nok mod SØ, mens den Sorte Stork gik til rast i skoven. Fra Kakaobakken havde vi desuden et mylder af cirkulerende Musvåger, minimum to Sorte og flere Røde Glenter, lidt Fjeldvåger, en Sortspætte, to Grønspætter og en Skovsanger.

KO og OFr nær Kakaobakken, som er opkaldt efter en ihærdig Gjerrildpatriot, der indtager adskillige Mathilde Café under en dagsobs.

48 Musvåger, men måske er der en Post Glemte imellem? Foto: RSN.

I alt vurderes, at minimum 600 Musvåger, ti Røde Glenter, fire Fjeldvåger og to Sorte Glenter sås i løbet af dagen. Dagens obs ved Gjerrild afsluttedes med syv indtrækkende Traner og en rastende Lærkefalk ved Nordstrand. På vej hjem sås to Kirkeugler ved et gammelkendt sted!

Alt i alt en superdag og vel en af de allerbedste dage ved Gjerrild nogensinde? Århus United fik derved sine første bonuspoint, rykkede op på en flot femteplads og fik fotodokumenteret alle deres obs af de halvsjældne fugle på forbilledlig vis. Undertegnede fik bizart nok kun en ny "amts-art", nemlig Sort Glente, hvorved jeg igen overhaler SSL på "Amts-listen". Fed, som vi siger i Århus!

RSN, 28/4-08.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Store dele af denne beretning (især antalsmæssigt)kan verificeres af voksne, seriøse birdere. Mvh. Tau