torsdag den 20. december 2007

RSN´s kommentarer til "Århus Kommune årsartskonkurrencen 2007"

Højdramatisk til enden

Stod sent op på årets og konkurrencens sidste dag. SSL ringede ved 11-tiden og fortalte, at han havde set Lysbugede Knortegæs ved Skæring Strand og derved udlignet. Nå men jeg havde stadig håbet om Fløjlsand på min planlagte tur til havnen senere på dagen, så i værste fald ville det ende uafgjort. Kl 12.00 står jeg i Rema og får en opringning fra en oprevet SSL, som siger, han har haft en Mallemuk eller skråpe på vej ind i bugten. Ti minutter senere ringer han igen og har nu set fuglen igen og bestemt den til Mallemuk, hvilket var en katastrofe, da han dermed førte med én.

Cirka en time senere var jeg nede ved Fiskerihavnen og kiggede ud over bugten i det smukke nytårsvejr. Efter kun ca. et kvarter finder jeg to ænder på vej ind i bugten på ca. 5 km´s afstand. Jeg følger disse, og efter ca. ét minuts nøje granskning bestemmer jeg dem til Fløjlsænder, og så var der udlignet. Både SSL og RDN var skeptiske over for bestemmelsen, da jeg fortalte om afstanden, men kom derefter til fornuft og huskede på min enorme kompetencer udi feltbestemmelse.

Med SSL i teatret og dermed sat ud af spillet og stadig tre lyse timer af året tilbage, satte jeg alle sejl til for at vinde konkurrencen med endnu en ny art.
Da klokken var blevet 15.00 var der kun en times lys tilbage, og jeg satte mig næsten yderst på østmolen og skuede ud over Århus Bugt i et sidste desperat forsøgpå at finde SSL´s Mallemuk. Det lykkedes dog ikke, men pludselig hørte jeg nogle spæde vaderkald og så fire Sortgrå Ryler flyve forbi mig ud ad langs molen! Jeg kunne næsten ikke tro mit eget held, da arten ikke er set i kommunen i over tre år! Følelsen var super og næsten lige så god som at finde en SU-art. Jeg forsøgte at finde fuglene igen for at fotodokumentere dem og gik således ca. 500 m ud af den lange mole med kampesten. Til sidst genfandt jeg dem der, hvor jeg havde siddet, da jeg opdagede dem og fik et par fotos ved iso400 klokken 15.57 ! Se foto på: http://www.flickr.com/photos/22070163@N05/2155497545/in/set-72157603563893323/.

Derefter gik turen hjemad, hvor nytåret og sejren blev fejret med bravour.
Af andre sjove ting samme dag kan nævnes en rastende adult Rødstrubet Lom i overgangsdragt, to Suler, en Ride, 70 Silkehaler, en Husrødstjert samt tre yderligere (set godt) Fløjlsænder.

RSN, som sluttede på 198 arter, 1/1-08.

Her ses østmolen (den del, jeg allerede havde gået på), som jeg forcerede for at få dokufotos af de Sortgrå. Turen kostede mig et blodigt knæ samt ødelagte bukser i form af en lang flænge i skridtet. Nederst i højre hjørne ses en Århusbirder, der lige har vundet "Århus Kommune årsartskonkurrencen ". Foto: RSN



Sikker vinder
I dag blev konkurrencen afgjort - også på årets næstsidste dag!
Sammen med Erik Dylmer begav jeg mig nordpå langs Kalø Vigs kyster i et forsøg på at skaffe flere arter til kommuneårsartskonkurrencen. Først blev Gallohaven besøgt, hvor intet af interesse lod sig observere. Ved Skæring Strand var der masser af Ederfugle og pludselig lettede en flok små gæs fra vandet ret tær ved kysten på den anden side af vigen ovre ved Dejret. Hurtigt fik vi identificeret dem som Lysbugede Knortegæs og flere flokke stødte til - så der i alt var ca. 50. EDy spottede herefter en jagende Vandrefalk ovre ved Dejret - denne fandt jeg desværre aldrig, hvilket var øv, da den havde været endnu et hak i konkurrencen.
I morgen frekventerer jeg nok havnen og håber på arter som Fløjlsand eller Sortgrå Ryle.
RSN på 196 arter, 30/12-07.


NUMERO UNO

Så fik jeg endelig overhalet SSL igen. Jeg kørte på en melding om tre Misteldrosler på kirkegården på Trøjborg dagen før og efter ca. 20 minutter fandt jeg en i toppen af en røn.
Har dermed 195 arter i kommunen i år.
Derefter tog jeg et smut på havnen og så Sorthovedet Måge, Kaspisk Måge og Middelhavsmåge!
RSN, 11/12-07.


Mågeløst...

Har ikke fået nogle nye arter, men havde en super-tur på havnen idag (med tre nye december-arter), hvor jeg så en (ny?) Sildemåge, en til to adulte Kaspiske og en adult Middelhavsmåge. Dermed den femte ”micha” i Århus i år. Der er minimum set to forskellige Kaspiske Måger på havnen i november-december og sandsynligvis tre.
RSN, 4/12-07.

Dogmefoto af Middelhavsmåge (hvidt hoved nederst til højre) og Kaspisk Måge (øverst til højre) sammen med Sølvmåger. Begge havde lidt mørkere ryg end Sølvmåge og hvidt hoved. Århus Østhavn 4/12-07. Foto: RSN


Lige igen

Tirsdag den 27/11 fik jeg endelig set Blå Kærhøg i kommunen i år, idet jeg så den sædvanlige 2K han ved Årslev Engsø. Dermed er jeg oppe på 194 arter.
Jeg havde lånt Rols (JJI´s) bil og kørte dernæst ned på østhavnen, hvor den samme Kaspiske Måge som 20/11 sås. Jeg nåede desværre ikke, at få nogle billeder, men fik derimod et kort glimt af hånden i flugt, og såvidt jeg kunne afgøre havde den flere grå tunger ind i den sorte hånd. I bassinet inde bag DLG var der tusinder af måger, som jeg kun fik tjekket overfladisk. Dog sås den første Sildemåge i lang tid - en 3K graellsii.
RSN, 27/11-07.

Sildemåge 3K ssp. graellsii Århus Østhavn 27/11-07. Foto: RSN


Havlit ude af kurs

Fik Havlit i Egå Engsø 19/11 og er dermed oppe på 192 årskommunearter og 235 kommunearter i det hele taget.
Dagen efter var jeg på tur på Østhavnen, hvor jeg så og fotograferede en sandsynlig Kaspisk Måge.
Da jeg stod med fuglen, så den umiddelbart først rigtig god ud, men blev så i tvivl og fik ikke set vingen ordentligt, da den pludselig fløj. Da jeg kom hjem, så den pludselig god ud igen i mine øjne, og jeg kunne konstatere, at der var sort på p5.
Dermed ny årskommuneart (nr. 193). Hvis nogle med stor erfaring udi bestemmelsen af Kaspisk Måge skulle modætte sig bestemmelsen, er jeg selvfølgelig villig til at trække observationen tilbage.
RSN, 22/11-07.



Ny SU-art i kommunen

Fik den Hvidøjede And i Egå Engsø (så den både 2+4/11) og er dermed oppe på 191 arter i kommunen i år.

Må nok indrømme, at det bliver svært at nå SSL, som fører med én, da han mangler relativt lette arter som Kernebider, Lille Korsnæb og Bomlærke.

Oplagte mangelarter for undertegnede er: Mallemuk, Bramgås, Knortegås, Fløjlsand, Havørn, Blå Kærhøg, Vandrefalk, Skovsneppe, Mellemkjove, Kaspisk Måge, Skovhornugle og Misteldrossel samt måske Sortstrubet Lom, Havlit, Sæd+Blis+Kortnæbbet Gås og Mosehornugle.

Har været en del gange i Gallohaven den sidste uges tid dog uden at se noget - kun et par Rødlommer, Lomvier, Små Korsnæb og et par sandsynlige Lunder er det blevet til. Har heller ikke kunnet finde en Kaspisk Måge på havnen!
RSN, 9/11-07.



Terrorbirding

Sad og lavede prøver på uni, da Simon Waagner (SRW) ringede og sagde, at han havde set en 2. vinter Sorthovedet Måge kortvarigt nede på havnen. Da jeg alligevel ville derned senere, besluttede jeg mig for at lave prøven, som jeg var igang med, færdig, inden jeg kørte derned. Men da SRW ringede blot en halv time senere igen og sagde, at han havde fuglen igen, blev jeg nødt til at afbryde arbejdet, hente grej derhjemme og køre dernede med det samme. Inden da nåede jeg dog at alarmere Tue, MO og SSL.

Velankommet på havnen ved Pier 2 var SRW og fuglen pp, og jeg kunne krydse ny årsart og ny årskommunart (#190). Senere dukkede MO, siden Tue og til sidst SSL, som sad hjemme og ventede på, at regnen skulle holde op.

Senere fløj fuglen over på Pier 3 ved færgeterminalen, hvor vi aller ydmygst fik lov til at entrere af en flink skrankekvinde. Her sås fuglen på kort afstand i ly for regnen af en container.

Den Sorthovede Måge var ny art for Simon - fedt fundet, der er s.... brugt mange timer i inderhavnen de sidste par år på Hættemågetjek uden resultat.
RSN, 11/10-07.

Fra venstre mod højre: SSL, SRW, Tue og MO. I venstre hjørne ses birding i skjul på det terrorsikrede areal på Pier 3. Foto: RSN


Numero uno noch einmal!

Var nede på Østhavnen fredag aften (5/10). Her sås en Sodfarvet Skråpe på vandet og ikke mindst en Snespurv, som gav mig førerpositionen i konkurrencen igen! Dermed er jeg oppe på 189 arter (én foran SSL) og målet på 200 arter synes inden for rækkevidde....

De to andre (RDN&SSL) er taget på ferie i Gedser, men har som det bedste produceret en Sølvhejre indtil videre. Sølvhejren var de dog usædvanligt glade for, de sendte den sågar ud på DK på Dofcall:
18:30 DK SØN Sølvhejre SØ 18.25 Gedser Odde RDN*SSL*JWC JN Jesper Brinkmann* +4560194555

Pinligt, at en vis fraktion, som ikke inkluderer undertegnede, af Århusbirderne overhovedet ingen sans for arternes forekomstmønster i Danmark har! Jeg har mistænkt SSL for at være ophavsmand til fejlen, idet jeg har lånt ham nogle gamle DOFT (med SU-rapporter) fra 80´erne, hvor Sølvhejre stadig var SU-art og Lille Flagspætte mega sjælden i Jylland.
RSN, 8/10-07.



Dødt løb...

Hej fans.
9/9 var jeg en time i Gallohaven om morgenen og så som det bedste en 2K+ lys Almindelig Kjove jage Splitterner på ret stor afstand mod syd.

17/9 skulle jeg fra NJ forbi Århus og så videre mod Billund sammen med min far. Første stop på vejen var en flot 1K Islandsk Stor Kobbersneppe i Egå Engsø, hvor RDN, KO, SSL og unge Bøhmer også var troppet op. De havde forinden bildt mig ind, at lokaliteten også husede Sorthovedet Måge, som just var fløjet væk, da jeg ankom. De formåede dog ikke at holde masken særlig lang tid og hold da op op, hvor så de glade ud da de endelig fik narret mig en smule. De sagde, at det var første gang nogensinde, de havde oplevet at føle sig klogere og bedre end undertegnede...
Fint for dem siger jeg bare, jeg har aldrig været smålig.
Derefter gik turen til andendagsgilde i bugten dvs. først Gallohaven siden Egå Marina, hvor vi sammen med RDN så 1-2 Sodfarvede Skråper, 1-2 Storkjover, 25 Suler og minimum fire Almindelige Kjover.

27/9 smuttede jeg et par timer ned på østhavnen om eftermidddagen. Tyve minutters havobs gav ca. ti Alke om en enkelt Lomvie. Ikke mange måger, under 500, men dog den sædvanlige ringmærkede adulte Britiske Sildemåge.
RSN på 188 arter, 28/9-07.

Sildemåge 7K+ ssp. graellsii, Århus Østhavn 27/9-07. Foto: RSN.


Nr. 1 og under fire måneder tilbage...

Har ikke opdateret i over en måned, men har da fået et par arter tilføjet listen siden sidst. Har været mere eller mindre begravet i speciale- og arbejdspres, men fra september er der igen mere tid til fuglene, så nu ska der scores arter.

24/8 var jeg på tur med SSL til Egå Engsø, hvor Sortterne og Islandsk Ryle var nye for mig. Desuden lærte jeg SSL Småspoves stemme, idet den var ny for ham (tror ikke det var ny DK´er, men var ikke sikker).

Sidst på måneden suttede jeg på SSL´s obs af en Rødrygget Tornskade ved Årslev Engsø og kom derved op på 182 arter.

RDN er nu oppe på 178 arter, idet han fik Sodfarvet Skråpe i Gallohaven i går. Han vil ikke offentliggøre listen, da han tuder over, at han alligevel ikke kan nå os, da vi har for mange svære arter, men....

RSN fra eksil i Hjallerup, 5/9.



Nemme arter, men alt tæller....

3/8-07
Aftentur til havnen gav en masse måger, to trækkende Rødben, en Fjordterne, en H/F-terne, en hørt Splitterne, som nok trak mod V ind over byen, et par kaldende Husrødstjerter, men desværre hverken skråper eller Suler. Carsten Høegh havde ellers sæsonens første skråpe forleden, som dog forblev ubestemt...


30/7-07
RDN fandt en flok sydtrækkende Hjejler, som var ny for både SSL og mig, inde i Uniparken efter havfugletur til Ørhage.
RSN på 179 arter.



Kan ikke indhentes.....

Det er et stykke tid siden, jeg har skrevet her, og har selvfølgelig rekvireret mig en lang perlerække af nye årskommunearter......

14/7-07
Var med Johanne på en aftentur ved Egå Engsø, som i den kraftige vestenvind bød på mange trækkende Havterner (min. 65), 20 Alm. og 6 Krumnæbbede Ryler, 10 SV-trækkedende Lille Kobbersnepper, 2 Fjordterner. Desuden synes jeg, at jeg hørte en Dværgterne en enkelt gang, men så desværre aldrig nogen.


20/7-07
Var med Thomas, Peter, EDy, Jens K og nogle Uruguayere ude og lave vandløb ved Århus Å´s sammenløb med Jeksen Bæk, hvilket betød, at det netop var på den rigtige side af kommunegrænsen.

Vejret var fint og af fugle blev det til Isfugl, Bjervipstjert, et enkelt hørt Lille Korsnæb samt en syngende Grønspætte. Erik havde desuden en Hvepsevåge, flere Lille Korsnæb samt masser af Nældesommerfugl samt Skovrandøje som jeg også selv så.

RSN nu på 177 arter og sikker nummer et!



Havde fortjent mere...

Kørte med Tue til Moesgård kl. 23.00, hvor det sjoveste var tre Natugleunger, lidt Rørsangere samt ikke mindst en overflyvende Storspove, som var ny årskommuneart og et kæmpehul.

Dernæst gik turen til Assendrup Enge (i Odder Kommune), som bød på en Engsnarre og en sydtrækkende hørt Småspove, hvilket er relativt tidligt.

Halv to om natten var vi tilbage i Århus, men en sulten Århusbirder er ikke sådan at tilfredsstille, hvorfor jeg på egen hånd tog Brabrandstien og Brabrand Sø rundt på cykel alene. Håbede på arter som Flods, Drosselrørs, Engsnarre og Pletvagtel samt selvsagt Buskrørs, som jo optræder (eller burde) i landet med invasionsagtige tilstande.

Natten bød på masser af Rørs, færre Kærs, 9 Natgale, 5 Sivs (mange), 4 Græshops og én Savi det sædvanlige sted i SV-enden.

Så på trods af et kæmpe benarbejde gav turen desværre ikke noget helt vildt udover en dejlig, stille morgen med fuld knald på fuglesangen.

RSN nu med 174 arter og i front, 18/6-07.



I front igen

11/6-07
Efter en aftentur på cykel med RDN rundt om B-søen, hvor det bedste var Savi, fem Græshops og to Sivs, var jeg lidt halvtræt om morgenen og stod for en sjælden gang op efter kl. syv. Derfor var jeg lettere omtumlet, da HLL ringede om morgenen og fortalte, at PMM havde Rovterne ved Årslev. Efter dagens gøremål kørte jeg derud med Rol i hans bil, og vi fandt den med det samme stående og badende på en af øerne i midten. Desuden sang en
Bomlærke ved broen over Lyngbygård Å, hvormed denne art endelig kom i hus efter mange timers søgen i det århusianske agerland. Desuden var der lidt Sildemåger, Tinksmede, Svaleklire samt en enkelt Sortklire.
RSN nu på 173 arter.

Af fremtidige forventelige arter kan nævnes Sodfarvet Skråpe, Sule, Mallemuk, Knortegås, Bramgås, Fløjlsand, Rød Glente, Blå Kærhøg, Fiskeørn, Dværgfalk, Vandrefalk, Hjejle, Islandsk Ryle, Kærløber, Lille Kobbersneppe, Stor Regnspove, Skovsneppe, Almindelig Kjove, Splitterne, Lomvie, Skovhornugle, Grønspætte og Lille Korsnæb.
Dertil kommer sværere arter som Sortstrubet Lom, Alm. Skråpe, Blisgås, Kortnæbbet Gås, Sædgås, Havlit, Havørn, Plettet Rørvagtel, Sandløber, Storkjove, Sorthovedet Måge, Dværgterne, Sortterne, Mosehornugle, Hedelærke, Rødrygget Tornskade, Stor Tornskade, Hvidsisken, Lapværling, Snespurv samt diverse hits.

Aftenen gik med en smuttur til Egåen sammen med RDN, idet jeg havde lånt Rols bil. Sjoveste her var nu hele ni Canadagæs, fem Lille Præst, tre Svaleklirer, én Sortklire, masser af måger, ænder, Blishøns og lappedykkere. Det næste hit derude må være lige om hjørnet, hvis ikke det allerede er derude i forvejen i form af en Hvidøjet And/Amr. Skarveand eller Stylteløber/Sumpvibe i skjul i rørene på N-siden. Dog ville en syngende Flod- eller Buskrørsanger på arealerne vest for søen også være oplagt.

Collage, der viser Rovternen nederst og Bomlærken øverst. Årslev Engsø 11/6-07. Eventuelle henvendelser vedrørende billedros ser jeg gerne gjort pr. mail. Foto: RSN



Masser af fugle på natlyt

desværre var det bare mest Nattergale, Rør- og Kærsangere.....

Kørte med SSL ud i nattens mulm og mørke kl. halv ét. Vores ambitioner var store og mulighederne syntes uendelige: Plettet Rørvagtel, Vagtel, Engsnarre, Sydlig Nattergal, Drosselrørsanger, Flodsanger og Savisanger. På SSL´s Ipod var der sågar sange af de to sjældne rørvagtler, Buskrørsanger og på min telefon Lille Rørsanger. Det er alfa omega at være velforberedt.

Første destination var Lading Sø, som ikke bød på den håbede Savi, men derimod Kærs, Natgale og en Græshoppesanger. Markerne og moserne omkring Herskind blev tjekket, men igen kun Kærs og Natgale én mas.

Det samme var tilfældet ved Tåstrup Mose og markerne mellem Harlev og Skibby.

V-enden af Brabrand Sø/Østenden af Årslev gav Natugle, Græshops, Sivs og mange Rørsangere. Fortsatte derefter til Stavtrup og Dødeå, hvor vi havde Natugle, to Sivs og Græshops.

I den sorte kassevogn begav vi os herefter igennem Brabrand mod Kasted Mose. På vejen blev vi dog stoppet af politiet, som spurgte om vores ærinde. SSL blev så befippet, at han ikke kunne huske sin svigerfars navn, da de spurgte.

Kasted Mose gav ikke andet end de sædvanlige sangere og natgale, men markerne øst for mosen producerede en syngende Vagtel. Tidspunket (03.30) og stedet (store kornmarker) var også oplagt, så som jeg belærte SSL om, handler det om timing, timing og timing. Situationen frembragte mindelser om en NJ-tur, hvor jeg kørte ud et sted og fortalte ham, at her kunne han ædle Vagtel, og ganske rigtigt sad der et par stykker og sang. Men nej, herren var for fin til dette lige pludselig, hvilket kom som et chok for mig, da han jo altid plejer at sutte på alle andres obs. Nå, men Vagtel var ny kommuneart (nr. 231 for undertegnede).

Vi sluttede i Forstbotanisk Have kl. 05.00, men genfandt ikke Småsnapperen fra dagen før.

RSN nu på 171 arter pr. 9/6-07.

Solopgang over Århus Bugt og Århus havn set fra Mindeparken (vi var der i fugleærinde...). SSL prøvede at overbevise mig om, at fuglen til højre i billedet var en han Steppehøg i parringsflugt, men jeg var ikke overbevist. Foto: RSN



RSN giver SSL ny art igen

8/6-07
SSL hentede mig kl. halv ni i den store transporter, hvorefter vi kørte ned og hentede Tue.

Da jeg på de få dage, SSL havde været udenlands, havde set så mange hits i Århus, følte han sig nødsaget til at sutte på mine obs i en sådan grad, at hans kæbe gik af led. At denne situation er set før bevidner nedenstående billede tydeligt. Ved hjælp af min kyndige vejledning fandt vi da også uden problemer både den Rødtoppede og Broget Fluesnapper ved Moesgård. Derudover hørte vi en Huldue, dermed fem forskellige territoriehævdende siden 1/6. Heller ikke idag lykkedes Lundsanger-projektet, men jeg holder modet oppe. Fik dog at vide af svensk-deporterede SSC, at arten har optrådt under middel på Øland i år.

SSL fortalte vidt og bredt om hans to nye VP-krydser i Paris: Spansk Spurv og Ensfarvet Stær. Efter ca. et kvarters overtalelse fik jeg ham dog overbevist om, at det var mere sandsynligt, at det drejede sig om Gråspurv og Stær.

Vi kørte derefter til Forstbotanisk Have, som bød på Rødstjert, Grå Fluesnapper samt en syngende Lille Fluesnapper, som vi hørte ca. 15 gange, hvorefter den tav og ikke kunne genfindes. Det var selvfølgelig den altid årvågne birder, nemlig undertegnede, der fandt fuglen og således gav SSL ny art. Efterfølgende eftersøgte vi fuglen negativt i en time.

Turen gik herefter til Årslev dog uden Tue. Skovhornuglen fandt vi ikke, men derimod var Per M. Madsen pp samt min første Tinksmed i efteråret.

Kasted Mose blev eftersøgt på vejen til Egå, dog uden noget nævneværdigt - ikke engang Sumpvibe eller Ellekrage, som var targetarterne.

Egå Engsø imponerede med masser af vandfugle, dog kun meget få vadere - heraf ca. seks Lille Præstekrave. Ellers var det sjoveste masser af dykænder, tre par Klyder med unger (4,3,1), tre Ravne, seks Canadagæs og et ungekuld af Skeand.

Dagen sluttede med, at SSL grundet træthed kørte forkert på Vejlby Centervej, hvor han ellers har boet i tre år. Han er efter sigende ikke vant til så mange timer i felten? Vi endte på en blind vej, hvor der sad en underlig sanger og sang. Den indledte som en hidsig grans, men sluttede som en arketypisk løvs. Fuglen hørtes kun et par gange og blev ikke set. Hybrid, forvirret phyl sp. eller hvad ved vi - det var ikke en Ib Grans i hvert fald - desværre.

RSN nu på 170 arter og lige i røven på SSL.

Her ses SSL på sin foretrukne obspost på Mandø i uge 42 2005. På trods af nærende og energirig kost tager han sig her en af sine sjældne lure på obsposten. Til venstre ses Jens Walsted Christoffersen. Foto: RSN



Rødtoppet endelig bestemt
7/6-07
Lånte Rols bil og tog en morgentur til Moesgård.
Tog nogle pitstop på vej gennem skoven på steder, jeg forestillede mig, der så gode ud til Lundsanger, men lige lidt hjalp det. Hørte dog en Huldue nær Ørnereden.
Gik en tur ved Moesgård Strand, hvor jeg havde arter som hybridkrager, Stilits, Gulbug, Kærsanger, Spætmejser og ungekuld af Sumpmejse samt den samme Brogede Fluesnapper

Derefter kørte jeg hen til en grantykning, hvor jeg havde haft en meget afvingende syngende fuglekonge 24/4+1/6 og minsandten, om fuglen ikke lod sig se og afslørede sig som en fin Rødtoppet Fuglekonge. Dermed ny kommuneart (nr. 230) for undertegnede.

I højt opløftet sindsstemning kørte jeg til Norsminde Fjord, hvor der simpelthen måtte stå en sjov hejre. Det sjoveste var dog fem Havterner, en Ravn og to Bomlærker, sidstnævnte desværre på sydsiden og således i Odder Kommune.

Derefter stod den på et kort visit i Årslev Engsø, hvor jeg dippede både Grønspætte, Skovhornugle og Bomlærke. Mine to targetarter Silkehejre og Rovterne kunne heller ikke opdrives. Til gengæld så jeg seks Klyder, to Pungmejser på nordsiden samt mødte den lokale Per M. Madsen, som var behjælpelig med at vise, hvor Skovhornuglen normalt sidder - bare ikke i dag.
han som 1/6. Da jeg havde gået en runde om moseområdet syd for p-pladsen og er tilbage nær bilen, når jeg lige at se røven af en drossellignende fugl, som forsvinder bag træerne mod syd. Mit første indtryk af fuglen var Pirol, men fuglen sås for dårligt til sikker bestemmelse bl.a. kunne farver ikke ses.



6/6-07
Natlyt ved Egå Engsø med Rol gav en Engsnarre i NV-hjørnet samt tre Lille Præstekrave, masser af larmende Gråstrubede og Sorthalsede Lappedykkere.

RSN nu på 168 arter og i front.



Ny kommuneart !!
25/5-07

Tog et smut i Gallohaven fra 10.45 til 13.15.
Målet var klart og tydeligt: Hvepsevåge.
Det varme vejr og den varme brise fra vest burde kunne levere nogle rovfugle, og der gik da heller ikke mere end ca. ti minutter, før den første våge gled mod nord - desværre i kæmpehøjde og forbi mig, hvilket gjorde, at jeg kun så fuglen i få sekunder og derfor ikke kunne bestemme den.
Få minutter senere opdager jeg en drosselligende fugl flyve væk fra mig mod syd over parken mod Risskov. Efter nogle meget lange sekunder finder jeg endelig fuglen i skop og kan konstatere, hvad jeg allerede havde mistænkt, Pirol - en hunfarvet fugl. Fuglen ses i skop i nogle sekunder, inden den forsvinder bag træer i retning af Ris Skov. Dermed ny kommune- og amtsart til undertegnede.
Jeg obser videre efter rovfugle og ser til sidst en nordtrækkende Hvepsevåge højt oppe over parken. På ca. samme tidspunkt ses to våger kredsende langsomt mod syd i kæmpekæmpehøjde, men disse får jeg aldrig bestemt.
Desuden hørte jeg to Rødstjerter, Korttået Træløber samt en Træløber, der sang. Denne kan dog muligvis godt have været en Korttået, der imiterede, da lyden kom fra samme sted som den Korttåede....??? Træløber er såvidt vides ikke truffet med sikkerhed i Gallohaven endnu.
RSN nu på 164 arter.



23/5-07
Var ved Egå Engsø med Rol, hvor vi så to 2K Dværmåger, ni Temmincks og to Dværgryler, sidstnævnte sammen i V-enden. Da SSL stiller spørgsmålstegn ved mine kundskaber i småryle-bestemmelse, har jeg her vedhæftet et billede af de to Dværgryler, der for den erfarne ryle-knepper ingen tvivl lader tilbage.

Dværgryler i selskab med Rødben og Hættemåge, Egå Engsø 23/5-07. Foto: RSN



Tilbage til hit-mekkaet
20/5-07
Efter et par gode og hyggelige dage i Skagen sammen med Tue og KBC, vendte Tue og jeg næsen hjem ad mod Århus søndag eftermiddag. Da vi havde gået glip af gårsdagens Hvidvingede Terner i Århus, måtte vi simpelthen se Odinshønen i Egå Engsø, som HLL havde meldt tidligere på dagen.

Vi kørte ned i V-enden og så på grusvejen derned mod to ravne, der blev mobbet af to Gråkrager. Velankommet fandt vi hurtigt fuglen og så desuden en enkelt Dværgmåge.
RSN nu på 162 arter.



Hjallerup-Skagen-Århus-Frederikshavn-
Hjallerup :-)

18/5-07
Efter at have set seks virkelig gode Topskarver (ny DK-art) på Skagens Gren om morgenen var bægeret fuldt, og konkurrencen om en kikkert til 10.000kr i forbindelse med Skagen Fuglefestival så godt som tabt. Derfor valgte jeg at bruge dagen på en konkurrence (eller rettere konkurrencen - the one and only), som jeg stadig havde mulighed for at vinde, nemlig Århusårsartskonkurrencen.

Rygtet om en Stenvender i Egå Engsø havde bredt sig helt til Skagen. Jeg besluttede derfor, at dagens tur skulle gå dertil, da jeg mangler arten i kommunen i år og den ydermere er en sjælden krabat. Jeg fik akkompagnement af René Larsen fra Frederikshavn, der havde hørt så meget godt om fuglelivet i Århus, at han ikke kunne modstå fristelsen om at tilbringe en dag på fuglelokaliteterne nær "smilets by". På vejen satte vi Tjeletubbien Kenneth Bach Christensen af i Aalborg på trods af højlydte prostester fra dennes side. Men han havde en syg kæreste, som skulle passes, og da han var uden klarsyn pga. ren forblændelse over Århuslokaliteterne, tog René og undertegnede beslutningen for ham.

Velankommet til årets nye lokalitet i landet, Egå Engsø, sætter vi alle sejl ind på at finde Stenvenderen, hvilket hurtigt lykkes. Da vi skal til at smutte igen erfarer vi højst overraskende, at engsøen desuden huser den lidet kendte Plettede Mudderklire. Vi konsulterer vores Politikens Fugle, men kan ikke finde den og overvejer kraftigt, om vores informer (SSL) taler løgn. Dette tager han ilde op og viser os derefter, at der rent faktisk eksisterer en sådan fugl (nej det er ikke en joke), da han viser en planche i Fugle i Felten, som hans bog hedder.

Derefter guider den flinke fuglekigger os hen til stedet og viser os fuglen i teleskop - og jo minsandten den mindede om mudderkliren, men bare med pletter. Desuden vippede den på samme karakteristiske vis med halen, som dog virkede kortere, noget vi tilskrev slid.

Vi vendte derefter snuden tilbage til det nordjyske - tak til René for en hyggelig tur - og til KBC bare rolig, jeg skal nok vise dig rundt i Århus en dag.
RSN nu på 161 arter.

P.S. spøg til side. Kæmpe tak og tillykke til Henning. Århus styrer - første mega i Århus - forhåbentlig ikke sidste. Gåsegrib Uniparken juni, Dværgrørvagtel Brabrand Sø eller Spidshalet Ryle Egå Engsø august - who knows.



3dækker noch einmal
16/5-07
Blev hentet af Kjeld Ross, hvorefter vi kørte ud til Egå Engsø for at finde 3dækker og Rødpiber til Kjeld, som manglede begge som DK-arter. Vi startede i østenden med Temmincksryler, en Dværgryle og ca. 20 Nordlige Gule Vipstjerter.
Dernæst kørte vi ned i V-enden, hvor vi så en Krumnæbbet Ryle, flere Temmincksryler, to Dværgmåger og hørte en Kærsanger. Tredækkeren fandt vi nøjagtig samme sted som to dage tidligere, så det kunne ikke have gået nemmere. Tillykke til Kjeld og mange tak for turen til NJ.
RSN nu på 159 arter.



Ingen hvidvingede
15/5-07
Med meldingerne om masser af Hvidvingede Terner i baghovedet var jeg med SSL et smut nede ved Årslev Engsø i dag. Det eneste i bare lidt den retning var dog to Fjordterner.
Vi så ikke heller den Rødryggede Svale på trods af minimum tusind rastende svaler og 100+ Mursejlere. Under svaletjek fandt SSL dog en Strandhjejle, der er relativ sjælden i kommunen. Fuglen kom lavt over vandet mod vest, øjensynligt presset ned af nogle virkelig tunge byger. Derudover var det mest spændende en Nilgås, 19 Temmincks, 2 Lille Præst, 2 Store Præst, 5 Stenpik og en Græshoppesanger.
RSN nu på 156 arter.


Århus strikes again!

14/5-07
Startede dagen med Rødstjert, Gulbug og Grå Fluesnapper i Uniparken.

Ca. kl. halv elleve hentede SSL mig, hvorefter vi kørte til Egå Engsø. Vejret var dog ikke lige med os, og den første halve time tilbragte vi inde i bilen i ly for nogle kraftige regnbyger, mens vi spiste pizza.

Engsøen viste sig idag fra sin bedste side med mange rastende vadefugle og et par tusinde svaler, der lå lavt over søen og fouragerede. Hurtigt fik vi kig på en del Temmincksryler, et par Lille Præstekraver, syngende Nattergal og et par Bynkefugle i Ø-enden. På skrænten op til banelegemet sad en Havesanger og sang (SSL skulle se, at den manglede sort i hovedet før han troede på den).

Efter at have forceret åen ved at trespasse på banen fandt vi nogle flere vadere, bl.a. godt med Hvidklirer, Mudderklirer, Temmincks og tre Alm. Ryler. Herefter begav vi os langs nordsiden for at tjekke for vadere, vipstjerter m.v.

Efter ca. femhundrede meters gang over nogle fugtige langhårede græsmarker ytrer jeg, at det i grunden skorter noget på Tredækkere idag (som var en vores targetarter) og sekundet efter buldrer en Tredækker op på ca. én meters afstand. Ret atypisk for arten tager den højde for til sidst at lande et par hundrede meter borte, hvor vi får den op endnu en gang.

Vi ringer til MO, som proklamerer, at han kører (på cykel) på den med det samme fra Tilst af. Allerede et kvarter senere ringer han og siger, at han er der næsten nu, men skal vide om det er nord- eller sydsiden af Årslev. Da jeg forklarer ham hans mega geobrøler, forbander han blæst og cykeltwitch.

Ellers bød N-siden på en del klirer samt tre Dværgmåger (2 2K og 1 3K).

På vej tilbage til bilen møder vi Tue og beslutter os for at køre til V-enden sammen med ham og forsøge 3dækkeren igen. Det har vi dog ikke meget held med til at starte med, men i stedet letter vi en Rødstrubet Piber, som kalder et par gange. Senere ser vi den fint på jorden, og MO når at twitche den på cykel - dermed ny art for ham, tillykke. Også tillykke til SSL og mig selv, idet vi begge fik nyt ædelkryds og begge så arten for kun anden gang nogensinde. Tue fik desuden ny art på både piberen og 3dækkeren.

RDN ønskede via telefonen tillykke, men det var åbenbart et skalkeskjul, da han i ren ærgrelse og misundelse så sig nødsaget til at gå ud og lave Odinshane og Stribet Ryle i Tøndermarsken. Godt gået.
Århus styrer !!!
RSN nu på 155 arter.

MO, SSL og Tue. Foto: RSN


Ny DK-art i kommunen
9/5-07
Så kom dagen, hvor Århus Kommune gav mig et nyt DK-kryds: Rødrygget Svale rastende i Årslev Engsø. Dette er ikke sket, mens jeg har boet hér, siden august 2001!

Var ellers på vej hjem til NJ, idet jeg skulle aflevere de gamles bil efter at have lånt den et par dage. Da jeg nåede Himmerland, fik jeg gennem RDN meldingen om svalen. Så jeg kørte til Hjallerup, hvor jeg hentede min mor, kørte hende til Aars i Himmerland på arbejde og derefter ilede til Årslev og altså var tilbage i Århus, som jeg havde forladt ca. to og en halv time tidligere.

Mens jeg sad og kiggede på svalen, som jeg så superknaldgodt på ned til fem meters afstand, fløj en Småspove lidt forvirret rundt og kaldte. Denne var, ligesom svalen selvsagt var, helt ny kommuneart for mig og faktisk mit største hul i kommunen. Dermed har jeg nu 226 arter i kommunen og er kun fire efter RDN.

RSN er nu på 147 arter i kommunen i år.

Den Rødryggede Svale rastede omkring pumpehuset på Nordsiden af Årslev Engsø, både ude over søen og inde på hegnene på markerne omkring. Foto: RSN


Egå Engsø, 07-05-07
Efter en tur til Djursland med MO sluttede vi dagen ved Egå Engsø, hvor vi så Almindelig Ryle 1, Temmincksryle 1, Gøg 1, Digesvale 30 alle nye på listen. Der var færre vadefugle end forrige gang især havde det tyndet ud i Brushønsene og Tinksmedene.

Senere på aftenen forsøgte jeg sammen med Johanne at se en Vendehals, der var meldt fra Brabrand, dog uden held. I stedet drønede min første Mursejler hen over hovedet på mig.
RSN nu på 145 arter.

RSN topper listen igen!



4/5-07
En aftentur til det nyetablerede Egå Engsø i det stille og klare vejr gav følgende: Sorthalset Lappedykker 31, Gråstrubet Lappedykker 25, Sangsvane 1 2K, Atlingand 2 hanner, Skeand 15, Klyde 4, Lille Præstekrave 3, Stor Præstekrave 5-10, Brushane 25, Tinksmed 70, Sortklire 3, Hvidklire 5, Hvid Vipstjert 20, Gul Vipstjert 10, Græshoppesanger 1, Tornsanger 5.
Dagens hit var dog en 3K+ han Sortrygget Hvid Vipstjert i SØ-hjørnet. Det er første gang jeg ser en gammel han i kommunen.
RSN nu på 140 arter.

Her ses den Sortryggede Vip perfekt. Bl.a. ses sort ryg og meget hvide tertiærer! Foto: RSN


Tur med Rol i ny bil
25-04-07
Var med Jens Jacob på tur i hans nye berlingo. Først forsøgte vi Mindeparken, hvor der tidligere på dagen var set to Ringdrosler. Dem så vi dog ikke, men i stedet en enkelt Kernebider, der var ny for mig.
Derefter blev Moesgård Strand besøgt, det sjoveste var to Bjergænder og en Skovpiber, sidstnævnte ligeledes ny.
Sluttelig kørte vi forbi Østhavnen, som bød på fem Stenpikkere, en syngende Husrødstjert samt Mudderklire - alle nye for mig.
RSN nu på 133 arter.



ENDELIG SAVI !!!
24-04-07
Mødtes med Tue ved Ceres klokken seks om morgenen. Derefter kørte vi til Stavtrup ved B-søen, hvor Savisangeren sad og sang ivrigt. Den lod sig endda også se og dogmefotografere. Dermed ny "se"-art til RSN, som dermed kun mangler Amr. Rørdrum, Perleugle og Dværghornugle, som "se"-arter på sin DK-liste.
Derudover lod en Sivsanger samt et par Skægmejser sig høre.
På N-siden ved Brabrand-hallen så vi to Pungmejser ved rede (ny, længe ventet art for Tue) samt Fjordterne, Rødstjert, Rørsanger og Gærdesanger.
Dermed er RSN nu på 128 arter.

Efterfølgende kørte vi til Moesgård, som bød på et par Halemejser, to Rødstjerter, Gærdesanger, Korttået Træløber samt to tudende Natugler.

Prøvede at lave syngende Rødtoppet Fuglekonge, men da fuglen ikke lod sig se, og sangen desuden ikke var lige i øjet, blev vi enige om, at det nok bare var en afvigende Fuglekonge.

P.S. Vi så desuden flere lokale Rørhøge, men besindede os og modstod fristelsen til at brygge noget mere eksotisk på dem (i modsætning til visse andre).



Megadipper
23-04-07
Kom tilbage fra bad ovre hos kæresten til fire ubesvarede opkald på mobilen, så vidste godt der var noget i gære. Et opkald til RDN afslørede, at de havde set en NØ-trækkende gammel han Steppehøg ved B-søen. Skyndte mig op i Fysisk, men lige lidt hjalp det. Ingen Steppehøg, blot ny kommuneårsart i form af Bysvaler samt et trøste stykke drømmekage i kantinen.
# arter RSN pr. 23/4-07 = 122



Tredje dyp på Savi
17-04-07
På vej til Silkeborg kørte jeg med Tue og SSL ned forbi Stavtrup - igen igen, uden at høre Savien. Nicholas havde ellers hørt fuglen kun 20 minutter tidligere.
Til gengæld så vi en Skægmejse, to Rørhøge og én Svaleklire - alle nye arter på listen.
# arter RSN pr. 17-04-07 = 121



Andet dyp på Savisanger
16-04-2007
Var med Tue og Nicholas nede ved Stavtrup for at høre Savisanger ved 22-tiden. Den lod sig dog ikke høre på trods af, at Henrik Læssøe havde hørt fuglen en time tidligere.
Fik dog endelig hørt Vandrikse!!! => 118 arter til RSN.
Bagefter var vi nede i V-enden af Brabrand Sø, hvor vi hørte Rørdrum samt flere Vandrikser.



Brabrand Sø og Årslev Engsø 16-04-07

Var med SSL ved de to søer først og fremmest for at høre Savisanger ved Stavtruptårnet, men den glippede. I stedet så vi en Isfugl og hørte én Pungmejse hér, sidstnævnte var ny årskommuneart.

Ved Årslev så vi Spidsand 2, Lille Præstekrave 1, Brushane 7, Landsvale 2, Bjergvipstjert 1 samt syngende Munk og Løvsanger, som alle var nye årskommunearter.
Det skal nævnes, at SSL havde svært ved at finde adskillige af dagens fugle, hvorfor der kan være en del uoverensstemmelser mellem vores indrapporterede obs i dag......
RSN´s årskommuneliste er pt på 117 arter.....

P.S. Kan se, at SSL har prøvet at svine undertegnede, men grundet de meget ringe formuleringsevner denne person besidder, er det næsten umuligt at finde ud af, hvad han egentlig mener. F.eks. skal begge ord i Vejle Amt staves med stort.

Ingen kommentarer: