torsdag den 31. december 2009

Nye tider..

Den Gråvingede Måge har ikke været god for markedsføringen af Århus Havn. Der skal nye raketter i luften til næste år, og jeg har derfor anskaffet mig flere skilte til formålet. De bliver sat op i morgen...


Bare rolig, den vender ikke tilbage igen….

Godt nytår!


søndag den 27. december 2009

Sumpsangersang fra Gambia

På en bådtur i sumplandskabet nord for Gambia-floden ved Tendaba hørte jeg et par stykker af disse acroer. Sangen har lidt fra både Sivs og Rørs, men passer ikke helt på nogen af arterne, synes jeg. Desuden er det nok lidt usædvanligt for de to arter at synge i vinterkvarteret, dog hørte jeg både SydNat og Drosselrørs subsynge dernede.

Jeg tror, at det muligvis kan være Afrikansk Rørsanger (Acrocephalus baeticatus), men har ikke kunnet finde stemmen nogle steder på nettet.

Al hjælp er meget velkommen!



RSN, 27/12-2009.

fredag den 25. december 2009

More seagulls

Merry X-mas for all. This gull was seen by yours truly on the beach of Lakolk, Rømø on the 30th of October this year. Several things look good for an adult michahellis, such as:
- Darker grey upperparts than on surrounding argentatus-Herring Gulls
- Yellow leggs
- Distinct and fine streaks around the eye creating a classic michahellis head-marking
- Reddish well-coloured orbitalring
- Well-spaced rather small white apicalspots to p6-p8 in the closed wing

What does not fit michahellis that well is the rather limited amount of black on the six outer primaries. I have never seen a danish michahellis with such a small amount of black in the wingtip, but I presume that it is within the variation of the species.

I will ask for hints on the ID of this bird on BirdForum and Gull-research.org.

Middelhavssølvmåge - Yellow-legged Gull - (Larus michahellis), adult female, Lakolk Strand, Rømø, Southern Denmark, 30/10-2009.


Middelhavssølvmåge - Yellow-legged Gull - (Larus michahellis), adult female, Lakolk Strand, Rømø, Southern Denmark, 30/10-2009.

Text and photos, RSN, 25/12-09.

mandag den 21. december 2009

Stadig mega på Århus Havn ;-)

Gråvinget Måge 4K, Århus Østhavn, 21/12-09. Foto: SSL.

Gråvinget Måge 4K, Århus Østhavn, 21/12-09. Foto: SSL.

Efter 24 dages fravær er den tilbage! Århusbirderne ønsker alle en god jagt i morgen...

søndag den 20. december 2009

Ny mich på havnen

Vinteren har lagt sig som en dyne over landet. Fuglene bliver koncentreret på få steder eksempelvis Århus Havn, der disse dage bugner af måger. Torsdag så jeg sammen med ALM og Bo Rasmussen en adult Middelhavssølvmåge først i Centralhavnen og siden i østhavnsbassinet dog uden at få billeder af fuglen. Det lykkedes til gengæld i dag, hvor RDN og SRW og undertegnede genfandt den i Centralhavnen mellem DLG og Oliehavnskajen. Fuglen er meget mørk på ryggen, ret klejn, kantet i hovedet, har et øje med ret mørk pigmentering og er i fuld sommerdragt. P10 er helt hvid, p9 har blot et lille spejl og på p5 er det sorte bånd relativt svagt. Jeg mener ikke desto mindre stadig, at det er en michahellis grundet jizz, rygfarve, knaldgule ben, lang hånd med ret små hvide apikalpletter samt ikke mindst sort langt ind på de enkelte håndsvingfjer. Fuglen er grundet håndens tegning en i forhold til fuglen i december.

Adult (hun?) Middelhavssølvmåge (Larus michahellis), Århus Centralhavn, 20/12-2009. Bemærk på billedet nederst til venstre, hvor slankt et jizz fuglen har grundet den lange smalle hånd. Dette er faktisk ofte relativt let at se i felten også.

Tekst og fotos, RSN, 20/12-09.

tirsdag den 15. december 2009

Kaspisk Måge - Caspian Gull - (Larus cachinnans) ?, 6cy+ , Århus Oliehavn, November 2009

Gennem det meste af november har jeg set denne måge på Århus Østhavn. Flere billeder fra denne periode kan ses her. Samme fugl sås i nov.-dec. 2007. Fuglen har flere karakterer, der potentielt kunne indikere, at der er et genetisk indslag af Sølvmåge i den. Billederne vil snarligt blive lagt ud i plenum på BirdForum og svarene vil blive gengivet på denne tråd.

27/11-2009. Typisk cachinnans-vingetegning med lange grå tunger ind i det sorte på inderfanerne af de ca. fem yderste håndsvingfjer, hvorved det sorte danner en boomerang-lignende tegning. Fuglen er dog usædvanlig ved kun at have sort på yderfanen af p5 på begge vinger- her ses oftest et bredt sort bånd på arten. På venstre vinge ses en meget lille sort plet på yderfanen af p4, hvilket er meget usædvanligt på Sølvmåge.

27/11-2009. Her ses fuglen stående med Sølvmåger. Jizzet afviger ikke syndeligt fra Sølvmåge, dog ses et ret slankt jizz, samt et næb, der er relativt spinkelt uden megen gonysvinkel. Dertil kommer, at benfarven er mere grålig end hos typiske Sølvmåger. Iris er relativ mørk, men dog ikke så mørk, som det ofte ses på Kaspiske Måger.

27/11-2009. Liggende på vandet giver fuglen et noget andet og mere cachinnansagtigt jizz end stående. Her bemærkes især et tilsyneladende mindre hoved, der er fremstår meget mere hvidt end de omkringliggende Sølvmåger samt en mørkere rygfarve end ditto hos Sølvmågerne.

Tekst og fotos, RSN.

søndag den 13. december 2009

Farveladefugle 1

Her er lidt fra min tur til Gambia 3-10/12 sammen med min far, hvor vi i alt så 216 arter.

Blue-bellied Roller - (Coracias cyanogaster) - Hvidhovedet Ellekrage, Kotu, 4/12-09.

Abyssinian Roller - (Coracias abyssinica) - Savanneellekrage, Kalagi, 8/12-09.

Broad-billed Roller - (Eurystomus glaucurus) - Brednæbbet Ellekrage, Tendaba, 8/12-09.

Rufous-crowned Roller - (Coracias naevia), Tujereng, 5/12-09.
White-throated Bee-eater - (Merops albicollis) - Hvidstrubet Biæder, Bijilo Forest, 6/12-09.

Little Bee-eater - (Merops pusillus) - Dværgbiæder, Bijilo Forest, 6/12-09.

Swallow-tailed Bee-eater - (Merops hirundineus) - Svalehale-Biæder, Abuko, 9/12-09.

Blue-cheeked Bee-eater - (Merops persicus) - Grøn Biæder, Tendaba, 8/12-09.

Pied Kingfisher - (Ceryle rudis) - Gråfisker, Kalagi, 8/12-09.

Blue-breasted Kingfisher - (Halcyon malimbica) - Malimbica-isfugl, Tendaba, 8/12-09.


Giant Kingfisher - (Megaceryle maxima) - Kæmpestødfisker, female, Abuko, 9/12-09.

Woodland Kigfisher - (Halycyon senegalensis), nær Brikama, 7/12-09.

Malachite Kingfisher - (Alcedo cristata) - Malakitisfugl, 1cy, Kotu, 6/12-09. Fuglen er en ungfugl, da den har sorte ben og næb, hvor adult har ditto røde.

Malachite Kingfisher - (Alcedo cristata) - Malakitisfugl, adult, Tendaba, 8/12-09.

Tekst og fotos, RSN, 13/12-2009.

fredag den 27. november 2009

Endelig mega på Århus Havn......

Flot fyr!

Onde tunger siger, at tjek af havnemåger er yt, og man skal satse på kedelige indiske spurve og spanske krager eller noget i den dur ikke. Århusbirderne satte sig for at modbevise dette, hvorfor deres udsendte mand i felten, RSN, i dag brugte hele to timer på mågetjek på havnen mod normalt blot en enkelt time. Udbyttet kom promte i form af en 4K Gråvinget Måge, som lod sig beskue halvanden time i centralhavnen. Fuglen gav selvfølgelig lidt koldsved, men ikke mere, end hvad en svært bestemmelig ung michahellis normalt gør....
Andre tililende birdere nåede at se denne kæmpe Århusraritet, inden den lettede og fløj i ensom majestæt ind over byen mod vest. Den meget målrettede vestlige orientering er i øvrigt, noget man genfinder hos mange andre østlige rariteter, hvilket indikerer østlig oprindelse?
Fundet er såfremt det godkendes landets første og det blot femte i WP, idet der er to fund fra GB, et fra Marokko og et fund, som vi ikke ved hvor er fra.


I alt så 20-25 birdere fuglen-heriblandt flere "arbejdsramte" og enkelte "sygdomsramte". Heraf kan nævnes: SSL, RDN, KO, Finn og Lone, Bo Rasmussen, Tau Rasmussen, KAa+Stine, SRW, HLL, MBL+datter, Jan Durinck, Hans Jørgen Bruun Pedersen samt flere som jeg desværre lige har svedt ud.


De to andre århusbirdere og deres far, Ivan.

KAa, SSL, Bo Rasmussen. SRW kæler for min relativt nyerhvervede firehjulstrækker bag BoR.

Kontrasten er øget på det venstre billede. Billedet til højre viser vingespidsen uden øgning af kontrast.

Tekst og fotos, RSN, 27/11-09.

onsdag den 25. november 2009

Endelig michahellis på havnen

I dag fandt jeg langt om længe en sjov sikker måge på havnen blandt ca. 2500 Sølvmåger. Længst ude på opfyldningsarealet stod en mørkrygget måge, som jeg ikke kunne se benene på. Ved at køre lidt længere frem kunne jeg se, at de var knaldgule. Igennem de næste ti minutter sås fuglen godt, og det kunne konstateres, at det var i adult Middelhavssølvmåge, idet den også sås i flugt, hvor den større andel af sort i hånden kunne sammenlignes med Sølvmåger.

Middelhavssølvmåge adult, Århus Østhavn, 24/11-09. Bemærk bl.a. mørkere ryfgarve og mere lige ryglinie end Sølvmågen til højre for samt gule ben.

Middelhavssølvmåge adult, Århus Østhavn, 24/11-09. Her ses lidt af p5, som næsten stikker ud bag tertiæren. Dette er en karakter som er mere typisk for michahellis end Sølvmåge. Bemærk også, at afstanden fra tertiærkant til spidsen af p6 er væsentlig større på micha´en end på Sølvmågen. På billedet ses også, at vinduet og spidsen på p10 er afbrudt af et smalt sort subterminalt bånd.

Middelhavssølvmåge adult, Århus Østhavn, 24/11-09. Middelhavssølvmåge øverst og Sølvmåge nedenfor. Bemærk kraftigt sort subterminalt bånd på p5 og generelt meget sort i hånden på micha´en.

Middelhavssølvmåge adult, Århus Østhavn, 24/11-09. Liggende på vandet sammen med Sølvmåger i bassinet ved DLG.

Inde ved DLG sås også den sandsynlige Kaspiske liggende på vandet igen. Der er rigtig mange store måger for tiden på Østhavnen, men de fleste ligger bare på vandet og er trælse at have med at gøre....

Kaspisk Måge? adult, Århus Østhavn, 24/11-09. Liggende på vandet sammen med Sølvmåger i bassinet ved DLG. Se flere fotos af denne fugl her.

Lørdag var jeg et smut oppe ved Studstrupværket, hvor jeg igen så en Enkeltbekkasin på brakmarken SV for værket.

Spindelvæv i stubmark, Studstrup, 21/11-09.

Enkeltbekkasin, Studstrup, 21/11-09.

Tekst og fotos, RSN, 25/11-09.

mandag den 23. november 2009

Pelikanbonanza i Egypten

Hvid Pelikan fra Gebel el Zeit

Hvid Pelikan fra Gebel el Zeit. Her ses et udsnit af den største flok på turen. Hvem tør gætte på antallet?

Sodfarvet Måge fra Hurghada.

Rødehavsmåge fra Hurghada.