søndag den 2. marts 2008

Svar på gættefugle febrar 08

Hermed svarene på gættefuglene fra februar.
Der var fem billeder med i alt seks arter, hvor hver art giver ét point. I alt gættede ti personer, men ingen havde alle rigtige havde. Tre havde fem rigtige, to havde fire rigtige, tre havde tre rigtige og to havde to rigtige svar.

Efter anden runde er stillingen dermed som følger:
9 point: Kent Olsen og Andreas Bruun Kristensen.
8 point: Jan Speiermann og (Sanne Busk+Stig Kjærgaaard Rasmussen).
7 point: Nikolaj Noel Christensen.
6 point: Palle Jensen, Lasse Braae, Mathias Blicher Bjerregård og Michael Højgård Hansen.
5 point: Morten Kofoed Hansen.


Billede 1: Alle kunne se, at det drejede sig om en vadefugl og udover det rigtige, som er Stor Kobbersneppe af racen islandica, var der desuden gæt på Lille Kobbersneppe og Kortnæbbet Sneppeklire. I alt gættede seks personer rigtigt. Lille Kobbersneppe kan udelukkes på savtaksmønstrede tertialer. Islandsk Stor Kobbersneppe har karakteristiske tegninger på skulder og rygfjer. Disse er rødbrune med et sort center, der er formet lidt henad en stjerne med fire spidser eller evt. som et sort subterminalt bånd der er kraftigst på midten. På gættebilledet ses desuden grålige dækfjer i kontrast til tertialer og ryg/skuldre, hvilket er karakteristisk for Islandsk Stor Kobbersneppe. Billedet er taget på Agger Tange 30/6-04. Herunder ses et par andre billeder af samme fugl.

Fotos: RSN.Billede 2: Alle havde gættet, at de to fugle var to ryler. Den bagerste er en Dværgryle, mens den forreste er en Temmincksryle. Temmincksrylen kan kendes på den grå overside med tilfældigt afsatte fjer med sorte centre og brunlige kanter, og alle gættede da også Temmincksrylen. Dværgrylen i baggrunden voldte mere besvær og i alt seks personer gættede den. Der var desuden gæt på Temmincks-, Alm. og Tyknæbbet Dværgryle. Disse kan dog alle udelukkes på de sortcentrede tertialer med kraftigt rødfarvede kanter. Af småryler i sommerdragt er Dværgryle den med de mest markant farvede tertialer og dækfjer. Desuden fornemmes de to lyse rygstriber. Nedenunder ses to andre billeder taget samme dag og samme sted, nemlig Rærup, Aalborg 13/5-06.

Dværg- og Temmincksryle til hhv. venstre og højre.

Dværgryle i midten mellem to Temmincksryler. Fotos: RSN.Billede 3: Seks gættere havde gættet, at fuglen er en Stellersand, mens alternative gæt var Ederfugl og Fløjlsand. Den meget sortbrune krop med dobbelte hvide vingebånd er karakteristisk for Stellersand hun. Billedet er taget ved Vadsøya, Norge i juli 2007.

Foto: SSL.Billede 4: I alt syv personer gættede, at fuglene (fire i det hele, tro mig) på det meget mørke billede er Lichtensteins Sandhøns. Der var desuden gæt på Skovsneppe, Storkjove og ????. Billedet er taget i næsten totalt mørke om aftenen 3/2-08 i Sharm El Sheikh i Egypten, men ved oplysning et billedbehandlingsprogram fremkom fuglene pludseligt. På især fugl 3 og 4 kan man se de karakteristiske tætte tværbånd på vingen. På fugl 4 ses desuden hannens karakteristiske diadem i hovedet.

Originalen....

og det behandlede billede..... Foto: RSN.Billede 5: Rundens sværeste fugl, idet blot to havde gættet, at fuglen på billedet er en Lattermåge. Alternative gæt var Middelhavssølvmåge, Armensk Måge, Steppemåge (Larus cachinnans barabensis), Ringnæbbet Måge, Audoinsmåge og Ride. De tre sidstnævnte kan udelukkes på den meget mørke overside. Den mørkegrå overside med lige afskåret sort hånd uden synlige hvide spidser udelukker stort set alle andre måger. Billedet samt de to billeder herunder er taget på Madeira 30/1-06 af Klaus B. Fries.

Fotos: KBF.

Ingen kommentarer: